НОВИНИ

Френските "жълти жилетки" със свои евродепутати

Френските "жълти жилетки" ще участват със своя листа на изборите за Европейския парламент на 26-ти май. Движението представи първите 10 кандидати, и до средата на февруари трябва да е готова пълната листа 79 имена.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 24.01.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Водачка е 31- годишната санитарка от Нормандия Ингрид Льовавасор - едно от лицата на социалното движение. Наскоро тя отказа да отразява протестите за френска телевизия заради получени заплахи. Останалите девет обявени кандидати са на възраст между 29 и 53 години с професии като шеф на малка фирма, оператор на мотокар, юрист или чиновник.

Листата ще бъде допълнена чрез вътрешно гласуване. Предложения могат да правят всички французи. "Гневът трябва да се преобрази в политически проект, който да даде отговори на подръжниците на движението", отбелязва публикувано комюнике.

Според сондаж на Елаб жълтите жилетки ще са трета сила на изборите за Европейски парламент с 13 процента. Начело са партията на президента Макрон с 22,5 процента и крайната десница на Льо Пен със 17,5 на сто. Анкетата е направена преди да бъдат обявени десетте кандидати на "жълтите жилетки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови сблъсъци във Венецуела: За и Против президента Мадуро
Нови сблъсъци във Венецуела: "За" и "Против" президента Мадуро
Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение утре
Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение утре