НОВИНИ

Галерия "Папийон" във Варна стана на 10 години

Варненската галерия „Папийон“ отбеляза 10 години изложбена дейност с двудневна експозиция. В нея са включени 10 картини на Генко Генков и 10 скулптури на Христо Христов. Авторите не са избрани случайно. Преди десет години с техните творби галерията открива своето изложбено пространство.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Николов / Н. Чавдаров
15:45, 02.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

За 10 години галерия "Папийон" организира десетки изложби, представя на ценителите на изобразителното изкуство десетки художници и тяхното творчество, създава и провокира с десетки инициативи.

Виктория Митева, галерист:
"Да се работи в галерия и да се работи с изкуство, и да организираш изложби е трудно, но много забавна и мотивираща задача, но определено енергоемка."

За десет години по стените на галерията са били разполагани стотици ценни произведения на едни от най-големите български художници, както и на млади и непознати имена от различни жанрове на изобразителното изкуство.

Венцислав Марков, художник:
"Централна галерия на Варна, не само заради нейното място, а заради мястото й в културния живот на града."
Христо Христов, скулптор:
"За мен галерия "Папийон" е оазис във Варна."

За да отбележи своята десетгодишнината галерията се върна към първите си стъпки и подреди 10 картини на Генко Генков и 10 скулптури на Христо Христов.

Виктория Митева, галерист:
"Следващите десет години вероятно ще бъдат още по-трудно предизвикателство, защото новата публика много трудно се възпитава."

Първата изложба, с която ще започне новото десетилетие за галерия Папийон е на казанлъшкия майстор-живописец Веско Радулов. Откриването е утре от 18 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската прокуратура поиска задържане под стража за осем каталунски министри
Испанската прокуратура поиска задържане под стража за осем каталунски министри
Шофьорът на катастрофиралия автобус се е сменил по собствено желание
Шофьорът на катастрофиралия автобус се е сменил по собствено желание