НОВИНИ

Газът поскъпва, парното, топлата вода и токът - не

Комисията за енергийно и водно регулиране обеща, че цените на отоплението и осветлението ще останат непроменени до април. Тогава ще бъде направено ново преизчисление.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:39, 30.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Природният газ ще поскъпне с близо 5% от 1 януари 2017 г. Това решиха на закрито заседание от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причина за поскъпването на синьото гориво е повишаване на цената на руският газ доставян в България с близо 14%, както и загубите за държавната "Булгаргаз" от разликата долар-лев.

Цената на парното, топлата вода и електроенергията ще остане непроменена поне до април. Това обеща председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му, заради дадените през 2016 г. - "бонуси за топлофикациите" в цените на парното, не е необходимо да се променя цената сега. По принцип цената на отоплението се коригира, когато газът поскъпва или поевтинява с повече от 5%. В случая газът сега поскъпва с близо 5 на сто, но има и едно увеличение от 2% през октомври. Така натрупаната промяна е близо 7 на сто.

"Два пъти намалявахме цената на парното през годината, без да променяме тази на топлофикациите, затова и сега няма да има корекция", обясни Иванов.

През празничните дни електроенергийните дружества са ангажирали близо 300 екипа, които да реагират при аварии по електропреносната и електроразпределителната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ни чака на новогодишния концерт в София?
Какво ни чака на новогодишния концерт в София?
В хисарското село Мътеница пият мътна вода
В хисарското село Мътеница пият мътна вода