НОВИНИ

Ген. Събев: Очакваме първите изтребители от САЩ в края на 2021 г.

Правителството гласува проекта на договор със САЩ за новите изтребители F-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона долара. За бъдещите изтребители на българските Военно-въздушни сили с коментар в Сутрешния блок на БНТ1 гостува генерал Съби Събев – първият военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 11.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Закупуването на американските изтребители е добро решение, достатъчно за придобиването на начални оперативни способности, коментира ген. Събев.

Сега предстои ратифициране на договорите от парламента, подбор на летци и техници, които да бъдат изпратени на специализирана подготовка в САЩ, след което самолетите ще започнат да постъпват. Първите очакваме в края на 2021 г, обясни ген. Събев.

Ген. Съби Събев: Това, което ние получаваме, е нормална цена. Аз съм правил сравнения с това, което получават и Мароко, и Словакия - очевидно такива са цените. Това, което получаваме като оборудване на самолета, е малко по-добро от това, което получава Словакия.
;

Относно коментара на президента Румен Радев, че не е ентусиазиран от параметрите на договора и че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети, ген. Събев обясни, че това ще се случва поетапно и продължително във времето.

Ген. Съби Събев: Изграждането на една оперативна способност не става на раз, тя има няколко етапа, така е във всички държави. Така че, тревогите на президента не са достатъчно основателни.

Има много усилен военен дисбаланс в Черно море в полза на Руската федерация, така че НАТО взе навременни мерки с повече военни учения, патрулиране и засилено присъствие. Не е желателно това напрежение, но то не е по вина на НАТО, коментира още ген. Събев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потоп на Халкидики взе 6 жертви, няма информация за пострадали българи
Потоп на Халкидики взе 6 жертви, няма информация за пострадали българи
Православната Църква почита Пресвета Богородица Троеручица
Православната Църква почита Пресвета Богородица "Троеручица"