НОВИНИ

Генна модификация увеличава тютюневата реколта

Модификацията на три ключови за фотосинтезата гена в растенията допринесе за увеличаване на тютюневата реколта с до 20 на сто, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това може да е от полза за увеличаване на земеделската продукция.

bnt avatar logo
от БТА
14:38, 18.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още
генна модификация увеличава тютюневата реколта

Получените резултати се вписват в усилията на учени да се увеличат реколтите от някои култури, сред които ориз и царевица, за да се отговори на предизвикателства, свързани с увеличаване на глобалното население, което според данни на ООН ще нарасне от 7,2 милиарда души понастоящем на 9,6 милиарда души през 2050 г. Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ смята, че за целта земеделската продукция ще трябва да се удвои.

"Използвахме тютюневи култури като модел за изследвания, защото с тях се извършват по-лесно експерименти, но извършваме същите генни модификации и с други култури - заяви Кришна Ниоги от лабораторията за молекулярна биофизика в Калифорнийския университет в Бъркли. - Модифицираните от екипа ни молекулярни процеси са от важно значение за фотосинтезата на растенията. Надяваме се да получим сходни резултати с други култури, за да може реколтите от тях да се увеличат."

При фотосинтезата растенията използват слънчева енергия, за да извлекат въглероден диоксид от атмосферата и да го превърнат в биомаса. Ако слънчевата светлина е прекалена, това може да повлияе отрицателно върху механизмите на фотосинтезата. В такъв случай растенията прибягват до система за защита, за да бъде отстранен излишъкът от складирана енергия. Този механизъм обаче е бавен. Сега учените открили гени, които позволяват въпросният своеобразен предпазен клапан бързо да се дезактивира, позволявайки увеличаване на реколтата с 14 до 20 процента.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг емблематична рокля на Мерилин Монро
Продават на търг емблематична рокля на Мерилин Монро
Задържан е 18-годишен за опит за умишлено убийство в Студентски град
Задържан е 18-годишен за опит за умишлено убийство в "Студентски град"