Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Георги Господинов: Забравихме да се вживяваме в историите на другите

Теодор Ушев е получавал доста награди, аз съм получавал и губил доста конкурси. И двамата ще бъдем спокойни, ако "Сляпата Вайша" спечели или загуби на "Оскарите". Нямам свръх амбиции. Това заяви писателят Георги Господинов в студиото на "Още от деня", по чийто разказ режисьорът Теодор Ушев създава анимацията, получила номинация за най-престижните филмови награди.

от Калин Дацов
19:57, 31.01.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Запознахме се с Ушев покрай романа "Физика на тъгата", когато пожела да филмира романа, преди това не сме се познавали.

Нека бъдем спокойни, че сме българи, най-хубавото е номинацията, значи е възможно да се направи нещо хубаво, силно.

Често гледам в миналото, това е особена дарба и проклятие. Там има повече истории. Бъдещето е празно място, което трябва да напълним с истории. Сега когато четем този разказ, това се превръща за история за тревожния човек в тревожни времена.

Ядосва ме всичко, което се случва от лятото, есента, лично и политически. Невероятна агресия на хора срещу хора, незачитане на личната история на човека отсреща, непрекъснатото търсене на врагове. Забравили сме да се вживяваме в историите на другите, просто да бъдем човешки същества.

Вярвам в тъжния човек, не мога да си представя хора като Тръмп или Путин тъжни. Там има особена енергия. Тъжният човек е този, който знае, че светът не е особено добро място. Нормално е да си тъжен в свят като днешния.

Най-хубавото, на което мога да науча дъщеря ми, е тя сама да започне да разказва, тя го прави. Силно задължени сме към децата ни, заради света в който живеем. Тя непрекъснато ми представя света малко по-добър, отколкото е.

Най-трудните теми са отдавна в най-добрите истории. Например при Андерсен са разказани най-тежките истории.

;

В момента е ценност да си агресивен, да изстреляш нещо срещу другия във Фейсбук. Страшно е когато всички се примирят с това. Разказването на истории е опит да си отворим очите, за това, че човек е ранимо същество, с тяло и деца.

Усещането за непринадлежност ще ни отвори очите, че човек е роден да живее с други същества. Ако изберем само миналото или бъдещето, ще изгубим най-близките си, които или още не са родени или след време няма да ги има.

Когато разкажеш личната си история честно, тогава си успял. Когато влезеш в разказа си.

Читателят е този, който може да "събере очите" на "Сляпата Вайша", затова оставих разказа с отворен край.

Анимацията "Сляпата Вайша" вероятно ще бъде с продължителност около 30 минути и ще излезе през 2019 г. Благодаря на Теодор Ушев, че прочете разказа, така както аз го написах.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опасни ледени висулки
Опасни ледени висулки
Обществено обсъждане на визията за София до 2050 година
Обществено обсъждане на визията за София до 2050 година