НОВИНИ

ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2018

По-малко от час остава до обсъждането на бюджета на второ четене. Новият бюджет предвижда увеличаване на социални и здравни плащания с 1 млрд., 150 млн, повече за МВР и 350 млн. повече за образование. Пред БНТ новия бюджет коментират Mария Илиева, член на бюджетната комисия от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП. Какво казаха те, чуйте в прякото включване на Цветелина Катанска от Народното събрание.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:09, 30.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Мария Илиева, член на бюджетната комисия от ГЕРБ: Бюджетът е реално изпълним. Не съм съгласна с това, че не е говори за реформи. Той е рамката. Приоритет е образование. Има предложени реформи освен увеличение на разходи заплатите, има промяна във формулата за делегирани бюджет не само на брой ученик, а за брой паралелки, вид, търсени специалности, училища на определени места, в които няма такива. Има реформа в различните сектори, но това е рамката.
Дора Янкова, БСП: Има много скрит ресурс в бюджета, за да може в края на всяка година да демонстрират излишък. Не може да отречем, че има частична промяна в сектор образование, има стъпки към отделни видове училища и учителя. Ако вземем увеличение на минимална заплата, в училищата има и медицински служители, които стоят на най-ниски заплати. В сектор социална политики 15 5000 социални работници получат заплати от бюджета. Не мога да разбера защо в сферата на здравеопазването се спря часовника на промените в здравната реформа. Няма да има реформа, дори стъпка назад, казват експерти по здравеопазване. Ако трябва болница в Пирдоп да си направи нови отделения, тя няма да има право. Това може да стане догодина. Имаме замразяване статуквото на здравеопазването.

Според Янкова хората ще усетят минимално увеличение, но все още по думите ѝ ще си останем страната с най-голяма бедност и социални неравенства. По думите на Мария Илиева от ГЕРБ хората ще усетят увеличението,а промените в здравеопазването са временна мярка за срок от една година като идеята е да се огледат недостатъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отчита ръст на туристите
Турция отчита ръст на туристите
Първата данъчна лотария стартира в Гърция днес
Първата данъчна лотария стартира в Гърция днес