НОВИНИ

ГЕРБ на политически консултации при президента

Започнаха консултациите с парламентарно представените политически сили в 43-ото Народно събрание, след като вчера парламентът прие оставката на второто правителство на Бойко Борисов. Първата среща е с парламентарната група на ГЕРБ. Утре консултациите продължават с представителите на БСП, а през следващата седмица и с останалите шест парламентарни сили.

герб политически консултации президента
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 17.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Бойко Борисов и Цветан Цветанов влязоха при президента.

;

Конституцията ясно задължава държавния глава да потърси възможност чрез тези консултации политическата криза да не прерасне в парламентарна криза. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на политическите консултации с ПП ГЕРБ.

Росен Плевнелиев, президент:
"Уважаеми г-н Борисов, уважаеми г-н Цветанов, добре дошли в президентската институция. Благодаря за уважението. От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в Народното събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Оттук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона. В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли е да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива".
;

Приключи срещата при президента. Представителите на ГЕРБ излязоха от Президентството.

;

На въпрос кога ще бъде връчен мандатът Бойко Борисов заяви: "Не мога да говоря от името на Плевнелиев. Бавенето не е в наша полза. БСП дезертират, едно е да говориш... Г-н Радев си пожелава цялата власт и Господ му я даде. Какво искат повече, защо БСП не направи правителство?".

Направете правителство, влезте управлявайте, имате си ДПС, имате си патриотите, каза още премиерът.

Той заяви, че се съобразява изцяло с избора на народа и че не иска ГЕРБ да участва в служебното правителство.
"Нека Росен Плевнелиев и Румен Радев седнат и направят служебния кабинет. БСП се чувстват победители, нека си дадат кабинет, ние предложения нямаме", обясни още той. "Това, което ме притеснява от вчера е как се променят хората с часове. Слушах много внимателни всичко", добави Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият парламент на Испания започва работа
Новият парламент на Испания започва работа
Разпитват Румен Овчаров за казуса с АЕЦ Белене
Разпитват Румен Овчаров за казуса с АЕЦ Белене