НОВИНИ

Герджиков: Обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход

Премиерът Огнян Герджиков определи като прибързан ход законопроекта, свързан с гласуването на българите в чужбина. С текстовете се предлагаше въвеждане на изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само тези, които са живели в България поне 3 месеца преди вота. Вчера проектът беше оттеглен от правосъдния министър Мария Павлова с обяснението, че не е бил съгласуван с нея и че текстовете не съответстват с Конституцията.

bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 06.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Служебният премиер посочи, че няма общо с проекта за промени, свързани с уседналостта и че те не са точен ход във вида, в който излязоха в публичното пространство.

Огнян Герджиков: "Това е въпрос, в който аз нямам пръст. Това е идея, която е подхваната от министерството на правосъдието, струва ми се малко прибързано, не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство - никакво съмнение, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което трябваше да бъде обявено публично, така че това беше един прибързан ход, смятам, че нещата ще се регулират".

Служебният вицепремиер Деница Златева определи като правилно решението законопроектът да бъде свален от сайта и посочи, че темата не е обсъждана от кабинета. Тя каза също, че всички промени в Изборния кодекс трябва да са предмет на широка обществена дискусия.

Деница Златева - служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС: "Има законодателен орган и това е парламентът. Ако има потребност за някаква законодателна промяна за въвеждане на уседналост за един или друг избор, тя трябва да бъде направена след много задълбочена обществена дискусия".

Заради случая служебният правосъден министър отстрани директора на дирекция Съвет по законодателството - Любомир Талев, който според министерството е действал умишлено с цел да злепостави институцията. Талев пък обясни, че проектът е съгласуван с министър Мария Павлова, а изискването за уседналост от 3 месеца е било включено по настояване на президентството и въпросът е обсъждан на среща при държавния глава. Президентът Румен Радев коментира темата пред Bulgaria on AIR.

Румен Радев - президент: "България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма. Партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат.

От БСП и днес посочиха, че Изборният кодекс ще бъде тема на дискусия в следващото Народно събрание.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Не е работа на служебния кабинет да прави такива промени в изборното законодателство. Още повече при избран вече парламент. Радваме се, че оттеглиха законопроекта, поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в пълен комплект изборните промени и изборното законодателство".

От ляво заявиха, че ще дадат оценка на служебното правителство, когато то приключи работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да посрещнем Великден с български продукти!
Да посрещнем Великден с български продукти!
Задържани са трима предполагаеми съучастници на атентатора в Санкт Петербург
Задържани са трима предполагаеми съучастници на атентатора в Санкт Петербург