НОВИНИ

Герджиков: Продаване на гласове за пари е недопустимо за една европейска държава

Има сигнали за купуване на гласове в Северозападна и Югоизточна България, каза в Русе в отговор на журналистически въпрос служебният премиер Огнян Герджиков. Той обясни, че са взети мерки, като се осъществява много сериозна превантивна дейност. "Всички структури са мобилизирани, тъй като трябва да се покаже решимост в борбата с това изключително грозно явление - българи да си продават гласовете за пари, което е недопустимо за една европейска държава", заяви Герджиков.

bnt avatar logo
от БТА
15:51, 10.03.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Той каза още, че подготовката за изборите върви много системно.

"Това е една от моите най-важни задачи. Има великолепен министър на вътрешните работи, както и министър на отбраната. Създадена е много силна организация", каза още премиерът.
Герджиков коментира, че има известно напрежение в дипломатическите отношения между България и Турция по повод на изказванията на турския министър на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март.

Той припомни, че на 7 март се е състояла среща между заместник-министъра на външните работи Бойко Мирчев с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

По думите на Герджиков България трябва да бъде с Турция в добросъседски отношения и "всякакви подобни опити за не съвсем коректно отношение в предизборния период не са добри".

Премиерът коментира още, че се надява да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатически отношения.

"Това не бива да допускаме между две съседни страни. Силно се надявам да не се стига до там", заяви Герджиков.

Относно поръчка за закупуване на джипове за МВР, премиерът заяви, че служебното правителство е с кратък времеви хоризонт и прави всичко възможно да няма неща, които да будят подозрение.

По повод на смяна на директори на държавни болници, Герджиков каза, че "няма нищо политическо, тъй като ние не сме политическо правителство, но там, където заварваме недобри неща, се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения. Никой не е абониран за директорски постове".

Служебният премиер е на двудневно посещение в Русе. Той ще разговаря днес с областния управител Стефко Бурджиев, ще има и работна среща с представителите на Районната избирателна комисия, с отговорните институции и с кметове на общини в областта по въпросите на подготовката на изборите. По-късно ще се срещне с ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, като един от поводите е разкриването на филиал на висшето училище във Видин. Герджиков ще участва тази вечер и в официалното откриване на международния фестивал "Мартенски музикални дни".

Програмата на премиера утре включва работна среща с представители на митницата и на регионалната дирекция "Гранична полиция", както и посещение на Басарбовския скален манастир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са ранени при катастрофата в Кресненското дефиле
Трима души са ранени при катастрофата в Кресненското дефиле
Министър Попниколов се ангажира лично с проблема с водоснабдяването в Севлиево
Министър Попниколов се ангажира лично с проблема с водоснабдяването в Севлиево