НОВИНИ

Германия в търсене на решение на бежанската криза

Остри реакции в Германия предизвика идеята на финансовия министър Шойбле решаването на бежанския проблем в Евросъюза при нужда да бъде подсигурено финансово с данък върху бензина. Германци, а и бежанци изразиха мнението си по темата за нападенията в новогодишната нощ на прояви в Щутгарт и самия Кьолн.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:15, 16.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
германия търсене решение бежанската криза

Ако националните бюджети или европейския бюджет не стигат, да се договорим например да въведем налог върху всеки литър бензин, казва пред "Зюддойче" Цайтунг Волфгант Шойбле. Заместник председателят на консерваторите Юлия Кльокнер нарече предложението незащитимо. Предприемачите в партия го окачествиха като провокация и обвиняват министъра, че прави индиректна кампания срещу приемането на бежанци.

Пред франс прес от германското министерство на финансите обясняват, че Шойбле е искал да раздвижи нещата на европейската сцена. В интервюто си министърът свърза предложението си с новогодишните нападения в Кьолн и посочи като основна цел контрола на външните граници. По думите му ако не всички в евросъюза са съгласни с данъка, можело да се формира коалиция на добра воля.

Междувременно в почивния съботен ден седем хиляди души демонстрираха в Щутгарт срещу насилието и расизма. Протестът беше организиран от десетки обществени олганизации в отговор на новогодишните нападения в Кьолн, както и срещу последвалите там атаки срещу бежанци. Според участниците в демонстрацията и двете неща са недопустими. В самия Кьолн бежанци от Сирия и други държави осъдиха сексуалното насилие в новогодишната нощ и издигнаха лозунги, че уважават ценностите на германското общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критична обстановка в община Кирково
Критична обстановка в община Кирково
Катерички-рунтавелки нападнаха снега
Катерички-рунтавелки нападнаха снега