НОВИНИ

ГКПП "Кулата" е затворен за товарни автомобили

Обстановката по границата с Гърция остава сложна, въпреки договорения режим на пропускане на автомобили. Граничният пункт "Кулата - Промахон" в момента е затворен за тирове до 11 часа. На "Илинден - Ексохи" също се пропускат само леки коли и автобуси.

bnt avatar logo
от БНТ
06:31, 11.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Европейският комисар по миграция вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос пристига у нас. Вчера министър Даниел Митов коментира, че една от темите, които ще бъдат обсъдени е напрежението по границата и опит да се намери решение на кризата. Димитрис Аврамопулос заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще посетят зоната на отговорност на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Елхово.

До 11 часа през "Кулата - Промахон" няма да бъдат пропускани товарни автомобили заради стачните действия преди гръцкия пункт. През "Илинден -Ексохи" и "Петко войвода - Орменион" от вчера се пропускат всички коли. Пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" работят нормално засега.

Премиерът Алексис Ципрас изрази готовност за диалог с протестиращите. Фермерите обаче отказват преговори и искат оттегляне на промените. Недоволните подготвят протести пред парламента в Атина в петък, където ще участват земеделци от цялата страна.

;

В момента на граничен пункт "Кулата" преминават леки коли в двете посоки, предаде кореспондентът на БНТ Николай Янев. До 11 часа няма да бъдат допускани товарни автомобили заради стачката на гръцките фермери. Пунктът бе отворен за тирове до 15 часа вчера, след което протестиращите гръцки земеделци отново спряха пропускането им. Вече се е образувала няколко километрова опашка от камиони. Шофьорите очакват обявеният за пропускане час да бъде спазен, както и да се спазва договореният график за ежедневно преминаване на тировe и през следващите дни. Във вторник вечерта след разговори между представители на българското правителство, гръцките власти и протестиращите фермери се постигна договореност всеки ден за определени часове през ГКПП "Кулата-Промахон" да се пропускат всички превозни средства, за да не се образуват големи опашки от камиони. Договореният прозорец е между 11 и 16 часа. Вчера тази договореност бе спазена почти, с малка разлика от 1 час, тъй като, както казах гръцките фермери спряха преминаването на кмиони в 15 часа. Шофьорите на тирове също така се надяват, когато се натрупат повече превозни средства, да се преминава по-бързо и да се облекчат процедурите по преминаването, както бе във вторник вечерта.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия подписа с НАТО споразумение за киберсигурността
Норвегия подписа с НАТО споразумение за киберсигурността
Русия предлага спиране на огъня в Сирия от 1 март
Русия предлага спиране на огъня в Сирия от 1 март