НОВИНИ

ГКПП Кулата - Промахон остава затворен до 11 ч. в четвъртък

След като снощи беше договорен прозорец за преминаване, в продължение на 18 часа българо-гръцката граница беше отворена. Но гръцката стачка отново блокира движението. От 15,00 часа днес до 11,00 часа утре през "Кулата - Промахон" няма да бъдат пропускани товарни автомобили. От днес в 16 ч. бе възстановено движението на леки коли, микробуси и автобуси, съобщиха от МВР. През пункта "Илинден - Ексохи" няма да бъдат пропускани всички видове автомобили до 22.00 часа, а през пункт "Петко войвода - Орменион" до 20,00 часа. Пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" засега работят нормално. Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че са създадени условия обработката на автомобили да става по-бързо, но не за сметка на занижения контрол. Въведени са и мобилни екипи - за предварителни проверки.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
19:45, 10.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На шофьорите, чакащи от гръцка страна, тази сутрин им останаха сили колкото да преминат границата.

Транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че страната ни следи с повишено внимание ситуацията в Гърция, тъй като за петък е обявена национална стачка, която предвижда да затвори почти цялата транспортна инфраструктура в страната. По думите на Московски обаче при други подобни случаи с блокади във Франция и Германия не се е стигало до реални компенсации на превозвачите.

Ивайло Московски, министър на транспорта: "Ще стигнем докрай включително ако се наложи да има искове в гръцки съдилища, ще продължим в тази посока. Вчера в отговор на наше запитване, от Еврокомисията отговориха, че нямат практика и няма да наложат глоба на Гърция. Ние сме изпратили искане за нотификация за наказателна процедура срещу Гърция. Истината е, че ако такова решение се вземе ще отнеме минимум 3 месеца да бъде стартирана".
;

От съюза на международните превозвачи категорично заявиха, че ще търсят компенсации за нанесените загуби.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи: "Загубиха пазари, загубиха товари, ще платят неустойки за забавена доставка на товарите. Всичко това тепърва предстои да бъде пресметнато и анализирано".
По предварителни данни загубите на българските превозвачи заради блокадите са над 10 милиона евро.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръствания заради метрото на Петте кьошета
Задръствания заради метрото на Петте кьошета
Търсят пари за довършване на православен храм в Разград
Търсят пари за довършване на православен храм в Разград