НОВИНИ

"Гласът на града" от Русе е "адвокатка на народа"

През седмицата работниците от Русенската корабостроителница заявиха, че ще съдят предприятието, защото вече пети месец не са получавали заплати, тъй като то е в несъстоятелност. След серия протести те потърсиха помощ и от омбудсмана Мая Манолова. Как може да се помогне в подобни случаи- в рубриката ни "Гласът на града" ще ви срещнем с една от двете русенски юристки, които са се специализирали в дела срещу монополисти и защита на правата на работещите. За мнозина те са "адвокатки на народа"- определение, дадено им заради специализирана рубрика в местен вестник, в която публикуват.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
18:10, 03.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Русенката Сияна Великова е завършила право в Русенския университет. Има и опит като юрисконсулт. Като младши адвокат се специализира в трудовоправни дела. Смята, че правата на работниците, когато предприятията им са обявени в несъстоятелност, могат да бъдат защитени. Следи случващото се в Русенската корабостроителница и смята, че проблемът тлее от години.

Сияна Великова
"Хората много рядко си търсят правата и имат някакъв страх от работодателя, който по един или друг начин ги репресира било то с неизплатено трудово възнаграждение, било то с неизплатена отпуска."

Юристката не крие, че се вълнува от съдбата на работещите в корабостроителницата, които от месеци чакат да получат заплатите си и до скоро не можеха да вземат дори трудовите си книжки, за да се регистрират на борсата. Има и препоръки към тях.

Сияна Великова
"Да не се отказват да си търсят правата, те имат гарантирани вземания... И ги съветвам при узнаването на започването на такава процедура по несъстоятелност - да потърсят помощ, тъй като се подават заявления до териториални поделения на НОИ, за да могат да бъдат вписани тези вземания като вземания на кредитори."

Некоректните работодатели в страната съвсем не са малко, казва юристката. Неизплатените си работни заплати очакват още и миньори, и шивачки в други градове на страната.

Сияна Великова
"Според мен проблемът е системен. Това е нерядка практика, когато работодателите са в неплатежоспособност, най-потърпевши са работниците и служителите, тъй като те имат най-малко права. Също така виждам проблем и в законодателството, защото те се падат четвърти подред при удовлетворяване на вземанията.

Затова като юрист Великова смята, че точно в тази част трябва да има корекция в закона. Иначе протестите като този в Русенската корабостроителница няма как да бъдат избегнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депортираха мароканец, заподозрян в подготвяне на атентат в Германия
Депортираха мароканец, заподозрян в подготвяне на атентат в Германия
 Пороен дъжд наводни къщи и улици в град Баня
Пороен дъжд наводни къщи и улици в град Баня