НОВИНИ

Главният заподозрян за убийството на Виктория е задържан в Германия

Новината за задържането беше обявена на извънреден брифинг в Министерския съвет от вътрешния министър Младен Маринов. Според разследващите, на този етап не може да се говори за предварително планиране на жестокото убийство. Всички факти, с които разполага МВР по случая обобщава Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:27, 10.10.2018
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Според вътрешния министър събраните веществени доказателства уличават 21-годишния Северин Красимиров като извършител на жестокото убийство. Той е напуснал страната ден след трагедията - на 7 октомври в 14 часа и 2 минути през граничния пункт Дунав мост. В Германия успява да смени няколко адреса. Част от ДНК експертизите са готови. Открит е ДНК материал от Северин както върху трупа, така и върху дрехите на жертвата.

За него се знае, че е задържан през 2007-ма за кражба на цветни метали, както и се знае, че е тренирал бокс . От МВР заявиха, че в нощта преди трагедията той е убил голямо количество алкохол. От прокураурата определиха уврежданията по тялото на Виктория като изключително брутални и тежки. Доказателствата на този етап сочат, че нападението е било с цел сексуално посегателство. Работи се и по версията, че може да е имал подбудители, както и съучастници.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Имаме информация, че той цяла вечер е употребявал алкохол. Намирал се е в мястото най-вероятно с изчакване на момент, в който може да извърши това деяние. Малко преди жертвата е тичала друга жена, после се е върнала. Жертвата е продължила малко по-далеч отколкото обикновено. Това ни кара да мислим, че това е абсолютно случайно деяние, изчаквайки възможност на даденото място.
Сотир Цацаров, главен прокурор: На този етап ние не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност, но пак казвам задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии.
;

На Северин Красимиров са повдигнати задочно две обвинения - за изнасилване и умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотен затвор без право на замяна.

Детайлите по случая от Германия обобщава кореспондентът на БНТ там - Мария Стоянва.

Германия днес с особено внимание следеше развоя по зверското убийство на българката Виктория Маринова. Дори в метрото в Берлин на мониторите с кратки новини, показваха кадри от Русе и нейната снимката. След като от София достигнаха новините за задържането на заподозрян в Германия, медийният интерес толкова се повиши, че местните власти дадоха пресконференция.

Фридо де Фрийз, ръководител на криминалната служба в Долна Саксони: Вчера в 20:15 местно време арестувахме български гражданин в град Щаде, който е заподозрян за убийството на българската журналистка.

Ръководителят на криминалната служба разказа още за партньорството по случая с българските му колеги. Първият сигнал е получен в 12ч. по обяд вчера. Близо четири часа по-късно жилището, в което се е намирал заподозреният е било локализирано. След това дузина полицаи са го щурмували и първоначално са задържали двама мъже. По-късно единият е бил освободен. В съвместно прессъобщение на прокуратурата и криминалната служба на провинция Долна Саксония, изпратено до БНТ в Берлин , специално място се отделя на сътрудничеството с българските служби.

Някои германски медии обръщат внимание на критиката, отправена от българския премиер за стереотипите, с които беше подходено в Европа след зловещото убийство.

;

Премиерът Борисов се оплака от медийния натиск, на който са били подложени държавните органи, въпреки неговия призив от неделя да се изчака няколко дни преди публикуването на данни около разследването, за да не се пречи на полицията. Той изтъкна добрата работа на прокуратурата и полицията.

Бойко Борисов, министър-председател: Българи направиха така през тези няколко дни за България да се говори като за Малта и Словакия. Да си очернят държавата по най-бруталния начин.В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни червени и сини политици се скъсаха да пращат мейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се случи в България. Вие не сте четвъртата. Вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт.

Премиерът заедно с главния прокурор и вътрешния министър се срещнаха с всички посланици у нас за да разкрият детайли около разкриването на убийството. На срещата в Министерския съвет Борисов е отбелязал, че нито чуждите медии, нито държавите, коментирали трагедията, са потърсили информация от официалните власти. Дипломатите не са имали въпроси, свързани с разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вебер изрази надежда, че недоразуменията с премиера Борисов ще бъдат изгладени
Вебер изрази надежда, че недоразуменията с премиера Борисов ще бъдат изгладени
Протест на майките на деца с увреждания пред Министерски съвет
Протест на майките на деца с увреждания пред Министерски съвет