НОВИНИ

Глобиха собственик на заведение за отрязано дърво

Глобяват бизнесмен в Пловдив за отрязано дърво пред търговски обект. Заради проявеното своеволие граждани веднага подали сигнал, а общинския инспекторат извърши проверка.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
06:22, 25.10.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Вътрешноквартална улица в центъра на Пловдив, до университета по хранителни технологии повече от 30 години е със зелена система от американски ясен. Пред търговския обект на Хасан Хамуд от Ливан има 4 дървета. Едно от тях минава през покрива на заведението за бързо хранене.


Хасан Хамуд - търговец: На мен ми пречи, първо за клиентите опасно, за хората, и заради водата, която ще влезе в дупката. Ще ми изгори цялата инсталация за ток.

Наближаването на дъждовния сезон и зимата още повече разтревожило търговеца. И без да потърси разрешение от общината отрязал дървото до нивото на тротоара и го оставил в зелена площ в съседство.

Хасан Хамуд – търговец: Моят проблем е разрешен, нямам проблем повече сега.

На гражданския сигнал за самонадеяната инициатива се отзоваха от Общинския инспекторат. Екип на предприятието се срещна на място с търговеца, който твърди, че отдавна е подал заявление за премахване на дърветата от тротоара.

Деляна Чалъкова - началник-отдел Пловдивски общински инспекторат: Дървото се намира на общински терен, именно за това вие сте изпратили писмо до общината, единствено градини и паркове имат право да режат.

За нарушаването на наредбата за опазване на обществения ред търговецът ще бъде глобен.

Деляна Чалъкова - началник-отдел Пловдивски общински инспекторат: Директно ще съставим акт, тъй като и по негови признания той самия е премахнал дървото и след разговор с районната администрация установихме, че няма такова разрешение.

За отсичане на дърво глобата е от 1000 и 5000 лева. И търговецът от Ливан, който 26 години живее и работи в Пловдив, казва, че е ще понесе отговорността за действията си.

Хасан Хамуд – търговец: Каквото казва закона, аз съм със закона, законът казва, сгреших - плащам.


А нарязаното на парчета дърво е готов да изнесе извън града.

Хасан Хамуд – търговец: Аз лично ще ги ползвам, имам къща на село, ще ги ползвам за дърва.

Дънерът на отсеченото дърво тежи не по малко от 300 кг, съдбата му обаче ще бъде решена от администрацията на пловдивския район „Източен“.

Деляна Чалъкова - началник-отдел Пловдивски общински инспекторат: Още сега след като приключим ще се обадя на колегите от Градини и паркове да дойдат да нарежат дървото или това което е останало от него.

Според експерти еколози мястото на отсеченото дърво вече няма да бъде залесено, защото няма достатъчно отстояние от конструкцията на търговския обект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на ЦСКА събраха 9000 лв за детското отделение в Благоевградската болница
Фенове на ЦСКА събраха 9000 лв за детското отделение в Благоевградската болница
Откриха изложба в чест на 500-годишнината на Леонардо да Винчи
Откриха изложба в чест на 500-годишнината на Леонардо да Винчи