НОВИНИ

Горан Брегович: Писна ми от коректни политици с вратовръзки

Съвсем малко остава до шоуто на Горан Брегович във Варна. Дворецът на културата и спорта очаква над 5 000 поклонници на балканската музика. Маестрото, заедно с неговия „Оркестър за сватби и погребения“, са подготвили сет лист, в който на първо място стои пълната импровизация.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
16:18, 14.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Горан Брегович не е от онези хора, които дълго и мъчително обмислят какво да кажат. Той е прям и освободен. Без да издига бариери, когато общува, каквато е всъщност и музиката му.

Горан Брегович: "Виж как беше избран Доналд Тръмп. На всички им е писнало от тази политическа коректност. На всички им дойде до гуша от нея. Тръмп спечели, защото наричаше нещата с истинските им имена. И смятам, че промяната е към добро. На мен например ми е дошло до гуша от политическата коректност. И от всички онези екземпляри с вратовръзки и хубави прически. Същото наблюдавам и в Сърбия. Никой не очаква, че завършилите чужди университети, ще наложат демокрацията. В Сърбия харесват хората от чергата на Тръмп – които идват от никъде и затова ги подкрепят".

Музиката си Горан Брегович определя като Франкенщайн – метафора за балканския микс, който всеки път предлага на феновете си. Но е наясно, че по този начин не може да промени света, нито ще превърне враговете в приятели.

Горан Брегович: "Западните артисти мислят, че могат да променят света. Аз идвам от страна, която има комунистическо минало. Наясно съм кой държи властта и кой управлява света. Ако обаче си представим, че пътят към един по-добър свят може да бъде осветен дори и от малки парченца изкуство, то тогава си заслужава. Това правя и аз – поставям малки знаци, за да се опитам да постигна тази цел".

И това става, когато усетиш, че в музиката ти има дори мелодии, типични за твоите врагове. Все едно Господ си прави малки шеги с нас, убеден е Горан Брегович. Според него онова, което се случва на Балканите днес, е цяло чудо, защото за първи път изкуството на малките държави оказва влияние върху по-големите - и то не само в музиката, а и в други сфери от живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завод влага 1 милион евро в защитни кодове върху опаковките на лекарствата
Завод влага 1 милион евро в защитни кодове върху опаковките на лекарствата
Изложба на Огнян Балканджиев разказва музикална приказка за Русе
Изложба на Огнян Балканджиев разказва музикална приказка за Русе