Гората в планината Беласица се изсича

Според жителите на петричкото село Самуилово се унищожават вековни широколистни и иглолистни гори, което крие рискове за района. Възможно е да се образуват свлачища и при проливни дъждове огромни количества земна маса да се свлекат към населените места, които в са подножието на планината.

от БНТ
08:45, 22.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Жители от село Самуилово разказаха, че ежедневно виждат много камиони, с които се сваля дървен материал, изсечен високо в планината. Добитата дървесина според тях се продава в Гърция.

Никола Зойчевски: Тука постоянно се сече, постоянно се носят дърва наляво-надясно. Какво става с тази планина, не знам аз.
Борис Джаджев „Гората е без грешка. Но се сече повече отколкото има дебит, производство така да се каже, фонд.

Хората разказаха още, че при изсичането на гората се запушват водохващнията, с които се захранват селата в района. Притесняват се, че ако гората изчезне и вода няма да има.

Никола Зойчевски: Сигурно тука отгоре ще спрат водите, защото се реже там буката горе.
Александър Калински: Опасност създава нещо планината да не тръгне да се срутва, водата да избие на високо и да тръгне насам.

От Югозападното държавно предприятие казаха, че в момента се изгражда планински път в Беласица, който ще е с дължина над 6 километра и ширина 4 метра. Той ще бъде готов до края на май, като за него има издадени всички необходими разрешителни. При строителството на пътя ще бъдат изсечени около 1 000 кубика широколистна и иглолистна дървета.

Димитър Димитров, зам. дир. ЮЗДП: Този път се изгражда, за да бъде отворен един затворен горски басейн, за да се изпълняват лесовъдските мероприятия по възстановяване и отглеждане на горите. Като голяма е основната задача, ще бъде и достъпът до тези насаждения по отношение на противопожарната безопасност, а в също така този път ще има и социална функция.

Предстои да бъде подменена и част от водопроводната мрежа, с която се захранват някои селата. През миналата година в района са били съставени 58 акта за незаконна сеч.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес е Денят на Земята
Днес е Денят на Земята
Американците се простиха с Барбара Буш
Американците се простиха с Барбара Буш