НОВИНИ

Граждани против сменено име на улица

Жителите на улица "Конрад Аденауер" не приемат името на улицата си. От март те се противопоставят на решението на СОС да нарече улицата на името на големия германски държавник и радетел за Обединена Европа. Основната причина е, че заради новото име ще им се наложи да сменят документите си.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
19:55, 30.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Улица "Конрад Аденауер" получава името си през 2015 година с гласуване в Столичния общински съвет. Дотогава адресите се водят на бул. "Янко Сакъзов", който обаче е от другата страна на парка "Заимов". В общината улицата се води безименна.

Прошко Прошков, общински съветник
"Тя е отвъд парка и създаваше пробелеми на хора, които търсеха адреси. Решавахме два проблема: фавахме име на улица, за която никой не можеше да се да се досети, че отвъд парка носи същото име като булеварда и второто е да чества града ни 140 г. от рождението на един от най-големите европейски държавници."

Новите табели на улицата са сложени в началото на тази година. Оттогава недоволни жители многократно внасят в общината жалби срещу новото име. Те се обосновават с неудобство от смяната на лични документи и дори с това, че не харесват новото име.

Лазар Денчев, жител на ул. "Аденауер"
"Смяната на всички документи, ако сменят адреса, нали имаш нотариални актове, лични карти, шофьорски книжки, кой ще плаща. Знаете ли колко струва един нотариален акт?"
Прошко Прошков, общински съветник
"Аз лично ще се срещна с хората другата седмица, ще намерим решение, за да не ги вкарваме нито в разходи, нито в проблеми."

Съобщения за обявеното за 7 декември обществено обсъждане вече са разлепени по входовете на блоковете по ул. "Аденауер". Освен вносителя на предложението за наименуването на улицата - Прошко Прошков, ще дойдат и други общински съветници и районният кмет. Ще трябва да решат как да почетат големия европейски държавник, без това да бъде за сметка на жителите на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инвеститор иска промяна на устройствения план в Обеля 2
Инвеститор иска промяна на устройствения план в "Обеля 2"
Липсват желаещи да се обучават за парамедици
Липсват желаещи да се обучават за парамедици