НОВИНИ

​Грешки, които допускат бабите при отглеждането на внуците

Заради забързаното си ежедневие и работа, все повече родители разчитат на помощта на баби и дядовци в отглеждането на децата си. Често обаче, това, което по-възрастните знаят и прилагат при грижите за внуците си, се разминава с новите стандарти за здравословно хранене.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Силва Агопян
07:20, 20.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Една от основните грешки, които допускат бабите при отглеждането на своите внуци е, че не могат да им откажат храната,която поискат - независимо дали тя е здравословна, или не. Самите те признават, че се водят от любовта си към децата в желанието си да им дават всичко, което пожелаят и че забравят да им правят забележки.

Милена Финашкова от Русе е баба на две внучета и често помага в отглеждането им, независимо, че самата тя ходи на работа. Категорична е, че грижата и възпитанието трябва да е на родителите, но когато се наложи винаги е насреща. Казва, че трудно може да им откаже сладки лакомства и забавления пред компютъра.

Милена Финашкова: Даваме му да гледа повече телевизия от колкото трябва, да играе на таблети, на телефона на игри и повече време отколкото е обичайно. Лягат си по-късно. Има повече от една грешка ,която допускаме и не мога да ги класифицирам, но основно ние не сме достатъчно строги с тях, защото сме баби и дядовци.

Освен дългото стоене пред компютъра, възрастните често допускат грешки и в основните грижи за децата и дори за бебетата. Д-р Лиляна Ташкова, която е началник на отделението по Неонатология разказва, че се е сблъсквала с доста неприемливи неща в своята практика.

д-р Лиляна Ташкова: Най-често бабите се притесняват, че детето е недохранено и бързат с дохранване, в следствие на което се появява повръщане и други усложнения.

Друга грешка от страна на бабите е да не могат да преценят как да облекат децата. В стремежа си да ги предпазят от болести често дрехите им са в повече, не пропускат при сън дебелите завивки. А при къпане често използват яйца или орехова шума във водата, което е напълно излишно.

д-р Лиляна Ташкова: Има достатъчно хубава бебешка козметика, която може да се ползва. Децата да се изкъпват и да се леко омазняват с бебешко тоалетно мляко или бебешко олио.

В крайна сметка съветът на специалистите е да се търси баланса между желанията на децата, съветите на възрастните и това, което е здравословно и безопасно за подрастващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емоциите в Хасково след победата на Григор Димитров
Емоциите в Хасково след победата на Григор Димитров
Монтират соларни панели във Варна за безплатно зареждане на мобилни устройства
Монтират соларни панели във Варна за безплатно зареждане на мобилни устройства