НОВИНИ

Монтират соларни панели във Варна за безплатно зареждане на мобилни устройства

Във Варна започна монтирането на общо 17 соларни панела, предназначени за зареждане на мобилни устройства. Те могат да се използват безплатно от гражданите и гостите на града. Инициаторите очакват, че с реализирането на проекта градът ще стане по-модерно и привлекателно за младите хора място за живот.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
07:03, 20.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Соларните зарядни ще се монтират в 5 квартала във Варна - „Аспарухово“, „Левски“, „Чайка“, „Младост“ и „Владиславово“. Те ще бъдат разположени в читалища, спортни площадки и паркове, като местата им са избрани след допитване до мнението на младите хора.

Диана Настева, председател на Сдружение „Няма невъзможни неща“: Нашата цел е да мотивираме младите хора да мислят за възобновяемите източници на енергия, да ги използват по-нататък в своята работа, в живота, това е една първа стъпка, която ние можем да направим.

Проектът се осъществява с активната подкрепа на младежи доброволци, които участват в монтажа на соларните зарядни. Те смятат, че този проект е нужен за града.

Илиан Иванов, доброволец към Сдружение „Няма невъзможни неща“: Защото той е за нас младите, ще можем да си зареждаме телефоните в различните райони на Варна. Защото ние младите без телефоните не можем.

На ден от енергията, събраната в соларните панели, ще могат да се зареждат безплатно до 3 три мобилни телефона или таблета.

Диана Настева, председател на Сдружение „Няма невъзможни неща“: Самите панелчета за зарядните са с USB входове, т.е. човек трябва да има кабелчето поне на своето зарядно. Идеята ни е по-нататък да сложим устройства, в които има и различни видове накрайници.

Организаторите са поели ангажимент през следващите три години да поддържат соларните панели и при нужда да ги подменят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Грешки, които допускат бабите при отглеждането на внуците
​Грешки, които допускат бабите при отглеждането на внуците
Ден на траур в Перник в памет на загиналите в катастрофата край Микре
Ден на траур в Перник в памет на загиналите в катастрофата край Микре