НОВИНИ

Грешки в календарите объркват бизнесмените

Първа или втора седмица на годината сме? Ако имате повече от един календар у дома или в офиса - вероятно веднага ще откриете разликата.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:47, 04.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Според едните, декември е имал 53-а седмица, която естествено продължава и през новата година. Според другите обаче първата седмица на годината е започнала още през 2015 г. Тази разлика доведе много счетоводители и хора от бизнеса до обърквания в планирането на годината.

Според международния стандарт за обмен на дати, понеделник е първи ден на седмицата, докато "първата седмица на годината" е тази, която включва първия четвъртък на годината - тоест не започва с дълъг уикенд.



;

Тази година е и високосна. Причината за това е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. Учените от БАН напомнят, че ще има и високосна година без 29 февруари.

д-р. Константин Делчев - Институт по математика и информатика - БАН: "Ако една година се дели на 10, но не се дели на 400. Например 2100 г. ще бъде такава година, тя няма да има 29-февруари".

Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суеверия. Не трябва да сменяме работата, половинката, дори не трябва да сключваме брак. Общо взето според всички вярвания през 2016 г. не трябва да правим резки промени - никакви заеми и финансови инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оцелелите след алкохолното отравяне в Якоруда дадоха показания в съда
Оцелелите след алкохолното отравяне в Якоруда дадоха показания в съда
Софийският административен съд отхвърли иск срещу по-скъпите винетки
Софийският административен съд отхвърли иск срещу по-скъпите винетки