НОВИНИ

Гърция въведе забрана за преминаване на автомобили с товароносимост над 1,5 т

Гърция въведе забрана за преминаване на автомобили над тон и половина през граничните пунктове "Кулата"-"Промахон", "Илинден"-"Ексохи", "Капитан Петко Войвода"-"Орменион" и "Златоград"-"Термес". Ограничението влезе в сила в 6 часа тази сутрин, а причината гръцките власти да не допускат тежкотоварни автомобили на територията на страната е очакваното влошаване на времето в южната ни съседка и обилен снеговалеж.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
08:10, 05.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Към момента на ГКПП "Кулата" няма опашки от чакащи тирове, защото те се пропускат на територията на Гърция, където трябва да изчакат на първия паркинг. На паркинга обаче тировете стават все повече.

На ГКПП "Кулата" времето е спокойно и пътищата са сухи. Във вътрешността на Гърция обаче се очаква обилен снеговалеж, което, според гръцките власти, ще затрудни движението в страната. Затова и се налага забраната.

Шофьорите трябва да чакат, но колко точно и те не знаят. Затова и са притеснени.

Шофьор: Информацията беше, че само границите ще бъдат затворени, не и пътищата. Сега сутринта трябваше да тръгнем, не можело. Всички пътища са затворени за камиони. Аз трябваше да товаря от Солун. Сега не мога да отида да товаря. Довечера трябваше да се прибера.
;

Основният маршрут на тировете към Италия минава през Игуменица и през много изкачвания, където вероятно валежите ще бъдат още по-силни. Освен камиони, през ГКПП "Кулата" няма да преминават и микробуси и автобуси над 1,5 т. Пунктът остава отворен за леки автомобили. Те трябва да влязат в Гърция, подготвени за зимни условия и да имат вериги.

Заради въведената забрана много туроператори са отменили организираните екскурзии.

Кога ще падне забраната не е ясно. Най-вероятно това ще бъде във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп заплаши, че 52 ирански обекта са на прицел
Тръмп заплаши, че 52 ирански обекта са на прицел
Очаква се интензивен трафик по пътищата на страната
Очаква се интензивен трафик по пътищата на страната