НОВИНИ

Гръцките фермери отново се заканват да блокират граници

В обща позиция всички български евродепутати изразяват притеснение за намеренията на гръцките фермери от 23 януари да започнат протести.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, коресп. на БНР
20:25, 18.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Евродепутатите ни призовават гръцкото правителство да използва социалния диалог и законови мерки, за да предотврати нови блокади на пътища и на границата. Настояват Европейската комисия да се ангажира с решаване на проблема, ако е нужно и със санкции. Българските институции също са призовани незабавно да действат в защита на българските интереси, а гръцките фермери - да преосмислят начина си на протест.

За първи път, дни преди обявеното начало на протестите, всички политически сили в Гърция търсят път за споразумение с фермерите. Извънредно заседание на парламента разгледа исканията на земеделците и доколко те са възможни за договаряне.

;

Аграрният министър днес обеща, че обезщетенията за щетите от снега ще се изплатят до 6 месеца, което е и основното искане на подготвящите се за блокади фермери. Правителството изпрати депутати и цялото ръководство на аграрното министерство за срещи с фермери от различни райони, за да ги убедят, че проблемите не се решават с трактори по пътищата. Опозиционните партии също се включиха в диалога със земеделците, за да предпазят останалите сектори, които понасят също загуби от блокадите.

Фермерите вече не вярват на обещания, защото от началото на годината данъчното им облагане от 13% скочи на 22%. "Борим се за оцеляване", съобщават от фермерските сдружения. Правителството прехвърля вината върху кредиторите, но фермерите искат решение от Ципрас, а не от Брюксел.

Днес в парламента аграрният министър призна, че не е запознат с формата на протестите и колко ще продължат. Очаква се фермерите да покажат желание за компромис, защото всички в Гърция, от бизнеса до гражданите, са поставени отново пред риск да понасят щети, защото земеделците си решават проблемите по блокадите с трактори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище Пловдив в готовност да посреща пренасочени полети
Летище Пловдив в готовност да посреща пренасочени полети
Един мандат, пет години, пет водещи акцента
Един мандат, пет години, пет водещи акцента