НОВИНИ

Група патрулни кораби на НАТО акостира във Варна (СНИМКИ)

Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, акостираха във Варна. Това е втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили. Групата е в състав от флагмански кораб HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:55, 10.02.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
група патрулни кораби нато акостира варна снимки

Преди посещението си във Варна групата посети Констанца и проведе учения с румънския военноморски флот. SNMG2 е една от четирите групи кораби, които съставляват морската част на силите за отговор на НАТО и които притежават уменията да гарантират достъпа до морските пътища и пристанища по време на криза.

Групите участват в различни многонационални учения заедно със съюзниците и партньорите от НАТО, за да подобрят оперативната си съвместимост и да поддържат военните си умения. Флагманският кораб на групата, HMS DUNCAN, е шестият и последен Разрушител тип 45, който влиза в състава на кралските Военноморски сили на Великобритания.

Той е построен в един от корабостроителните заводи на британската отбранителна компания BAE Systems през 2010 г. и пуснат на вода през септември 2013 г. Корабът носи името на Адам Дънкан, който води битката срещу флота на Холандия, разгромявайки го при Кампердаун на 11 октомври 1797 г.

Корабите провеждат рутинно посещение на пристанището във Варна, като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Планираните дейности за посещението включват официални срещи с местните цивилни и военноморски власти и планиране на допълнителни съвместни учения на море за засилване на оперативната съвместимост с българския флот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кюстендил започна саниране на пет многофамилни жилищни сгради
В Кюстендил започна саниране на пет многофамилни жилищни сгради
Нетаняху провежда спешни консултации след инцидента на границата със Сирия
Нетаняху провежда спешни консултации след инцидента на границата със Сирия