Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иван Гешев: Делото „Иванчева“ ще се използва да бъде „ударена“ прокуратурата

Делото "Иванчева" се използва за да бъде ударена спецпрокуратурата. Това заяви в ефира на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай, е да даде публичност на процеса, увери той.Целия разговор гледайте във видеото:

от БНТ
08:34, 17.04.2019 (извънредно)
7457
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Делото „Иванчева“ ще се използва, за да бъде ударена прокуратурата, заяви зам.-главният прокурор.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог.

Единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът. Присъдите на подсъдимите по делото „Иванчева“ не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

;

Иван Гешев коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото.
;

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното.
;

При всяка инстанция е все едно битката започва отново - означава само, че един етап от процесът е приключил, обясни Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо.

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

;

На първа инстанция екстрадицията на Арабаджиеви е допусната. Иван Гешев допълни, че макар делото да е голямо и събраните доказателства да са много, амбицията на прокуратурата е да го завърши в максимално кратък срок. Последните анализирани доказателства по делото са 26 телефона, ползвани от Арабаджиеви, разкри той.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В шест от телефоните бяха намерени интересни доказателства.

Той добави, че в част от телефоните са били намерени „анализи на служители от НАП“, както и информация за магистрати и за самия зам.-главен прокурор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проектонаредба предвижда нови екокатегории за автомобилите
Проектонаредба предвижда нови екокатегории за автомобилите
Откриха следи от селище на 8000 години в Сърбия
Откриха следи от селище на 8000 години в Сърбия