НОВИНИ

И деца са замесени в бума на киберзаплахите

Пик на киберзаплахите и кражбите на данни от големи компании. В този набиращ огромна скорост бизнес вече участват дори 12-годишни деца. Според Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия само за една година български фирми са платили 2 млн. евро откуп, за да си върнат ценни за работата им данни.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
09:47, 12.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
деца замесени бума киберзаплахите

Проучванията са категорични - 60% от атакуваните компании фалират до 6 месеца. Най-застрашен от кибератаки е малкият бизнес. Всяка заплаха може силно да понижи конкурентоспособността.

Ясен Танев, експерт по кибер сигурност: "Заради един грешно отворен имейл може да доведете компанията до фалит. Ще цитирам националния консултант по кибер сигурност Георги Шарков, който казва: когато разберем какви са последствията вече ще е късно".

Едва около 10 на сто от българските фирми взимат мерки, за да защитят базите си с данни и да използват сигурен софтуер. В същото време хакерите атакуват - компании и държавни институции, често и с наша помощ.

Ясен Танев, експерт по киберсигурност: "Изпращане на съобщения по електронна поща, които при отварянето донасят вреда. Уебсайтове, от които си сваляте пиратски софтуер, който е предварително заразен. Стари версии на операционни системи, които имат слабости и се използват от хакерите. уебсайтове, които са занемарени и оставени в интернет".

Рискови не са само компютрите. Трябва да внимаваме и с електронните микрочипове, които се срещат и в битовата техника.

Георги Пенков, специалист по софтуерна архитектура: "Все по-популярно става това влизайки в дома си човек със своя телефон да може да пусне парното, климатика. За да е възможно, във всяко едно устройство се помества чип, който го управлява отдалечено. Доста често въпросните устройства с уж едно конкретно предназначения всъщност нямат почти никаква защита.

А защитата е важна, защото според статистиката фирмите броят на хакерите средно по 15 000 евро, за да си откупят откраднатите данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Кардашиян съди сайт, обвинил я в лъжа за обира в Париж
Ким Кардашиян съди сайт, обвинил я в лъжа за обира в Париж
Миньорите от рудник Бабино продължават протеста си
Миньорите от рудник "Бабино" продължават протеста си