НОВИНИ

Икономисти: Ерата на евтиния труд свърши

Ерата на евтиния труд, на леснодостъпния труд свърши. Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ икономистът Лъчезар Богданов. По думите му за бизнесът от тук насетне ще бъде трудно "да се намират хора и ще бъде все по-скъпо да плащат за тези хора". Моята прогноза е, че в следващите няколко години ще има дори сериозно изпреварване на производителността на труда, обясни той.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 22.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В България неравенствата растат, категоричен е Любослав Костов от КНСБ.

Любослав Костов, КНСБ: Доходите на 20-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни - става все по-голяма разликата.

Костов се обяви за това да се обвърже ръстът на доходите с производителността на труда.

Любослав Костов, КНСБ: Средната работна заплата във Видин е 700 лева, в София е 1500 - говорим за двойна разлика. Регионалните различия аз мен са по-осезаеми, защото не може да кажем, че цените на стоките във Видин са два пъти по-евтини отколкото в София и сравнявайки по паритет на покупателна способност е важно какво може българинът да си купи с този ръст на тази средна работна заплата, който в момента регистрираме.

Бизнеса се оплаква липсата на висококвалифицирани кадри, заяви той. Богданов обаче е на мнение, че бизнесът се оплаква от всякакъв вид кадри - и с квалификация, и без такава. 2017 година е първата, в която съвсем отчетливо се видя, че бизнесът има нужда не само от най-квалифицираните хора - има нужда от всякакви хора, коментира той.

По думите му темата за намирането на специалисти и кадри е станала все по-централна за различни бизнес форуми и дискусии, както и за бизнеса.

Лъчезар Богданов, икономист: Исканията от страна на бизнеса към администрацията, към политиците за някакви реформи се насочиха все по - активно в посока решаване на проблема с човешкия ресурс.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​АПИ: 440 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно
​АПИ: 440 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно
Сделката за ЧЕЗ - ще разкрият ли депутатите фактите около продажбата?
Сделката за ЧЕЗ - ще разкрият ли депутатите фактите около продажбата?