Има ли напрежение заради приема на първокласници в София?

Родители на първокласници в София твърдят, че децата им не са били приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително в кварталното. Гост с коментар по темата в в Сутрешния блок на БНТ1 беше началникът на Регионално управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

от БНТ
07:34, 05.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Кампанията за прием в първи клас протича спокойно. Преминахме през различни правила за приема на ученици в първи клас и все повече усъвършенстваме тази система, обясни Кастрева.

Тя заяви, че напрежение се поражда от коментари на родители в социалните мрежи.

Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието в София-град: При нас официално депозирани имаме само три жалби, имаме въпроси на родители, които са притеснени.

Важно е да се знае, че за да могат да участват на второ класиране, родителите трябва да подадат заявление и отново важат същите критерии, обясни Кастрева.

Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието в София-град: Това, че децата са класирани, не означава записване. Записването става след представяне на задължителните документи, един от тях е удостоверение за завършена предучилищна група.

Образованието винаги е споделена отговорност - между родители и учители, между институциите също, допълни Кастрева.

Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието в София-град: Да, има вариант деца с необходимия брой точки да не са приети. Но хипотезата е за много малък брой, при положение, че имаме само три училища, в които не са приети децата от първа група.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Бяла заработи новото депо за отпадъци
В Бяла заработи новото депо за отпадъци
​Ветроходът Рейнбоу Уориър акостира в Бургас
​Ветроходът "Рейнбоу Уориър" акостира в Бургас