НОВИНИ

"Всичко това е любов" - Дулсе Мария Кардозо за разказите и съдбите на героите

Една от най-нашумелите португалски писателки Дулсе Мария Кардозо гостува в България. "Всичко това е любов" е книгата, която тя представи по време на Панаира на книгата, а след това се срещна и със студентите по португалска филология в Софийския университет. За литературата и съдбите на героите в нейните разкази - с Дулсе Мария Кардозо разговаря Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
06:58, 05.06.2019
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Дулсе Мария Кардозо нарича книгите тайнствени същества, които знаят повече за нас, отколкото ние за тях. Така се случва, когато се мислим за нейни съучастници. Но мистерията идва с времето - страниците вече са пред други очи, а ние не сме същите. И с историите за любовта и местата, където доброто е почти невъзможно, е същото.

Дулсе Мария Кардозо: Заглавието "Всичко това е любов" е провокация. В началото мислих да заменя думата любов с власт, защото всички отношения между нас хората са свързани по някакъв начин с нея. Но мисля, че любовта е по-достойна от властта. Любовта между нас е най-доброто, което може да ни свърже. Не всички истории в книгата са щастливи, но по някакъв начин ни показват как можем да бъдем един до друг.

"Всичко това е любов" са 12 разказа, които ни показват, че не всичко, което изглежда красиво, е само такова. В тях усещаме гнилоч вместо приятния мирис на дъжда, думата мечта се причува като думата любов, а след това идват въпросите за жестокостта и красотата. Има я и илюзията, че от смесица на сяра и барут се получава щастие.

Дулсе Мария Кардозо: Нещастието идва от самия живот. Голяма част от тези разкази са вдъхновени от действителността. Няколко от тях почиват на истории, които наистина са се случили в Португалия. Всички знаем, че болката е жива и че е трудно да продължиш, но трябва търсим светлина. Това, което мен ме интересува, са пътищата на изкуплението, начинът да достигнем до другия, изходът. И смятам, че във всички тези разкази има изход.

Честността на автора и истината докосват сърцето на читателя, убедена е Дулсе Мария Кардозо. Мисли много преди и поправя много след като пише. Може би заради това още с първите си книги се превръща в една от най-четените и награждавани писателки в света на съвременната португалска литература.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Световен ден на околната среда
Днес е Световен ден на околната среда
Дания избира нов парламент
Дания избира нов парламент