САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Има ли нередности при приема на първокласници?

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа преписката на прокуратурата за нечестен прием в десетки училища в страната. Върховната административна прокуратура оспорва предимството за децата, чийто родители са на постоянен трудов договор в сферата на образованието и държавната администрация.

от БНТ
07:08, 15.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Животът

Според тях това предимство дискриминира останалите кандидати. Оказва се, че критерият е въведен с решение на педагогическите съвети в 143 училища у нас. Допълнителните критерии за прием в първи клас не са били заложени в наредбата на образователното министерство, а били политика на училищата.

Това коментира пред БНТ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя каза още, че критерият за месторабота на родителите е обявен за дискриминционен от община Пловдив и е бил премахнат от изискванията за прием в първи клас.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: В новата ни наредба имаме и допълнителни критерии. Последният критерий е други критерии, които не са дискриминационни, а са свързани с достъпа до образование. Така, че всъщност тази година това, което направихме в нормативната уредба е изключително важно, за да може наистина всички да имат равен достъп и нашата основна цел е да имаме качествено образование навсякъде, във всяко едно училище.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От днес започва Коледният пост
От днес започва Коледният пост
Зелена светлина: Малко птиче царство в Средногорието
Зелена светлина: Малко птиче царство в Средногорието