НОВИНИ

Започнаха тържествата за 120 години Военноморска база Варна

С валидиране на пощенска картичка с марка, фотоизложба и представяне на юбилейна монета започнаха честванията по случай 120-ата годишнина от създаването на Военноморска база Варна. Специално за събитието във Варна пристигна и най-възрастният командир на базата контраадмирал Иван Добрев, заемал поста от 1956 до 1958 година.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
21:00, 14.11.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

120 фотоса представят дългия път на формированието.

Кап. I ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране Варна: "Епизоди на бойни действия от времето на Балканските войни, на световните войни, има такива фотоси, те са най-силни като излъчване, като емоция. ”

За рождена дата на базата се счита 12 ноември 1897 година, когато с указ на княз Фердинанд се постановява формирането на Морска част с щаб във Варна. Днес в състава на базата влизат кораби, които участват в национални и международни учения и подпомагат гражданските организации. Пред настоящи и бивши служители на флота бе валидирана пощенска кратичка с марка, а на адмиралите беше връчена възпоменателна монета. Пръв я получи най-възрастният командир на базата - контраадмирал Иван Добрев.

Контраадмирал Иван Добрев: "Дойдох да видя още веднъж морето и Варна. Спомням си хубави работи, много хубави работи, че имаше с какво да воюваме и знаехме срещу кого да воюваме. ”

Честванията ще продължат до края на седмицата с тържествен концерт на 16-и и военен ритуал на 17-и ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима загинаха при стрелба в начално училище в Калифорния
Петима загинаха при стрелба в начално училище в Калифорния
Да си построиш къща върху тротоара в почти центъра на София
Да си построиш къща върху тротоара в почти центъра на София