НОВИНИ

Да си построиш къща върху тротоара в почти центъра на София

Може ли да си построиш къща на тротоара или дори на улицата и да няма последствия? Оказва се, че да. В широкия център на столицата има район, в който тротоарите са станали „частни“ и общината твърди, че е безсилна.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Станислав Ангелов
20:50, 14.11.2017
7105
Чете се за: 01:10 мин.
Регионални

Особено място е улица Татарли. Изненадва и в културно, и в архитектурно отношение.

Айде не снимайте, щот' ще те пребия сега.
Ще видиш ти, ела, айде, махай се оттука.
Чуваш ли, бе?

Ако човек преодолее естествения си подтик да я заобиколи, всъщност ще попадне на очарователни гледки и на домашен уют, постигнат с цената на всичко, дори с мантинелите от булеварда наблизо. Почти всяка къща, ако няма буквален излаз на улицата, си има дворче. Дворче, направено от тротоар.

Патрик Димитров: Е, така си е.
Емилия: Щом толкова години сме издържали.
БНТ: Никой не е идвал да ви прави проблем от общината?
Емилия: Не, не.

Това си е самата истина. Двама души в район Красна поляна отговарят за контрола по строителството. Процедурата да се стигне до премахване на незаконен строеж върху публична собственост според тях е толкова усложнена, че на практика е неизпълнима.

Румен Полимеров, нач. отдел „Устройство на територията, кадастър, регулация и контрол по строителството“ в район Красна поляна: Дори да бъде издадена заповед за спиране на строителството, няма ефективни мерки, които да стопират това строителство. Когато нямаме и конкретен извършител на строежа, получава се един парадокс, нямаме адресат на заповедта.

От всички издадени заповеди за премахване на незаконни строежи едва 10% се изпълняват. В тях се включва и доброволното премахване.

Румен Полимеров: Не е за хвалене, но реално така се получава.
БНТ: То е върху вашия тротоар?
Румен Полимеров: Ами, върху тротоара е.
БНТ: Тоест се оказва невъзможно да си защитите публичните тротоари?
Румен Полимеров: Ами, да.
БНТ: Там има и къща върху самата улица?
Румен Полимеров: Да, знам.

Всъщност в общината дори няма преписки за тази къща и за застроените тротоари по улица Татарли. Струва им се безсмислено. На този етап усилията са насочени към периферията на района. Но и да успее да докаже, че е редно да се премахне къща върху тротоар, идва ред на бюрокрацията.

Румен Полимеров: Даже има случаи, където решение на съда, примерно, че потвръждават заповедта, идва при нас след 2 години.

Екипът на БНТ си тръгна от мястото, изгонен от местните, както и държавата си е тръгнала от това място почти в центъра на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха тържествата за 120 години Военноморска база Варна
Започнаха тържествата за 120 години Военноморска база Варна
Премиера на кино-концерта „Лодката на влюбените“ в кино „Люмиер“
Премиера на кино-концерта „Лодката на влюбените“ в кино „Люмиер“