НОВИНИ

Има ли отлив на туристи в Париж заради пожара в "Нотр Дам"?

Три месеца след големия пожар в "Нотр Дам", парижката катедрала остава затворена за посещения.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:27, 17.07.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Туристическият сезон в Париж е в разгара си. Туристи от целия свят се стичат във френската столица. Онези от тях, които искат да видят "Нотр Дам" обаче могат да я разгледат само отвън. Катедралата е оградена с метални заграждения, а зад тях продължава подготовката за началото на възстановителните работи.

Пожарът на 15 април шокира не само французите, но и хората по света, които наблюдаваха пред телевизионните екрани как рухва кулата стрела. Даренията за реконструкцията на "Нотр Дам" до момента са около един милиард евро. А френският президент Еманюел Макрон поиска катедралата да бъде напълно възстановена до 2024 година, когато Франция е домакин на Олимпийски игри.

Въпреки че ще са нужди години, за да бъде върнат блясъка на "Нотр Дам", туристите се опитват да бъдат оптимисти.

Лорън Мадсън, туристка от Австралия: Малко е разочароващо, но в крайна сметка нищо не може да се направи. Но е по-добре да я видя само отвън, отколкото изобщо да не я зърна. Пътувахме дълго до Париж, така че е важно да кажем, че сме я видели с очите си.
Робърт Стантънт, турист от САЩ: Планирахме това пътуване преди пожара, но дори и след това искахме да дойдем и да я видим.

Френските власти не са единодушни за това как точно трябва да бъде възстановена катедралата. Френският Сенат гласува през май "Нотр Дам" да бъде възстановена в първоначалния си вид преди пожара, но министър-председателят Едуар Филип обяви преди това международен конкурс за нов облик на емблематичната катедрала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството даде още 5 млн. лв. на БАН за ремонти
Правителството даде още 5 млн. лв. на БАН за ремонти
Росен Бъчваров: Отстранена е слабостта в системата, довела до хакерската атака
Росен Бъчваров: Отстранена е слабостта в системата, довела до хакерската атака