НОВИНИ

Парите на партиите - коментар на проф. Пламен Киров и Цветозар Томов

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху тази част от промените в субсидирането на партиите, която регламентира бизнесът да финансира безлимитно политическите партии. Президентът не върна текстовете, които касаят размера на субсидията от 1 лев. Имат ли резон мотивите на държавния глава - гости в Сутрешния блок на БНТ бяха бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров и социологът Цветозар Томов.

bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 17.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Има логика в мотивите, те са написани професионално от екипа на президента, каза Киров.

Проф. Пламен Киров: Президентът се опитва, упражнявайки едно свое конституционно правомощие, отново да постави на дискусия въпросите, свързани с финансирането на политическите партии, тъй като с измененията в Закона за държавния бюджет тези проблеми не могат да бъдат решени.

Според проф. Киров от едната крайност - със субсидия в размер на 11 лв. за глас, сме отишли в другата крайност - тъй като може и чужди формации да финансират партиите.

Цветозар Томов каза, че субсидия в размер на 1 лв. за реален глас не е достатъчна, за да могат партиите да имат нормална политическа дейност.

Цветозар Томов: Има риск, президентът има основание. Рискът е в това партиите да бъдат зависими от своите спонсори и това да не бъде публично известно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Бъчваров: Отстранена е слабостта в системата, довела до хакерската атака
Росен Бъчваров: Отстранена е слабостта в системата, довела до хакерската атака
Галина Георгиева влиза в СЕМ
Галина Георгиева влиза в СЕМ