НОВИНИ

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът Румен Радев приветства искането на над 2,5 млн. българи, които на референдума се обявиха за ограничаване на субсидията за партиите. Подчертава обаче, че промените, които разрешават финансирането от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:22, 16.07.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът изтъква, че финансирането на партиите от бизнеса създава среда за корупция. Смята, че малките партии ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Според Румен Радев, дълг на гражданското общество е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

В кулоарите на парламента от БСП и ВМРО обявиха, че са напълно съгласни с възраженията на президента и ще подкрепят ветото.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Естествено е, че този, който финансира ще си поръчва и законите и политиката,която да провеждат партиите, а не избирателите, които гласуват за нас.
Искрен Веселинов - съпредседател на "Обединени патриоти", ВМРО: Единствено, за което мога да съжалявам, че на президента не му достигна докрай смелостта да върне и едното левче субсидия.

НФСБ обаче са на противоположното мнение. Валери Симеонов определи съмненията за създаване на зависимост на партиите от бизнеса, като несъстоятелни.

Валери Симеонов - ПГ на"Обединени патриоти", НФСБ: В България бизнеса е зависим от политиците, които управляват. И в България най-богатите и влиятелни хора всъщност са тези, които управляват държавата.

ДПС също не споделят мотивите на президента и напомниха.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС: Този модел на финансиране беше в сила до 2005 г, т.е. няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансирането, партиите са били извън Конституцията на България.

От ГЕРБ не виждат причина да си променят мнението.

Менда Стоянова - ПГ на ГЕРБ: По начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би увеличило прозрачността спрямо това, което в момента се случва, тъй като обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата.

Менда Стоянова добави, че когато финансирането е открито, за всички става видно, ако има лобизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР-ове преминават по опасен мост, който свързва Симитли с Е-79
ТИР-ове преминават по опасен мост, който свързва Симитли с Е-79
Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене
Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене