НОВИНИ

Имало ли е побой над двамата буйстващи младежи?

Полицията изяснява случай на насилие над млад мъж, след като вчера видеозапис с побой над младежа от охранители разпали социалните мрежи. Както вече Ви съобщихме, вчера по обяд възникнал спор между двама младежи и персонала на заведение за бързо хранене. След като отказали да напуснат, служител извикал охранителите от частна фирма с паник бутон. Униформените обаче превишили правомощията си според видеозапис, публикуван в социалните мрежи. Имало ли е побой? Вижте гледните точки на МВР и охранителната фирма.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Тихомир Игнатов
12:23, 30.01.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Все още няма подадена жалба за насилие срещу охранителите, които удряха двама младежи пред заведение за бързо хранене вчера по обед.

Теменужка Капчина - началник на 4-то РПУ: БНТ: Вие сте гледали записа, как определяте действията на частната хоранителна фирма? - Като превишение на правомощията им, това е моето лично мнение.
Пламен Петков, сектор "Физическа охрана" в "СОТ 161": Не бих казал, че са груби, че има насилие. От записа не може да се твърди, че има груба физическа сила. Разследването на МВР ще докаже това нещо. БНТ: Това нормално ли е? - Когато нарушителите на обществения ред нарушават своите права и оказват сила и съпротива, понякога се стига до съприкосновение, но в рамките на закона, на това което закона ни позволява.

Според Петков, е нужен е адекватен закон за охранителната дейност, защото такъв по думите му няма. За това и било сложно да се каже кога и дали частните охранители са превишили правата си. Според шефката на 4-то района дори и полицаи да бяха реагирали така в тази ситуация, това отново би се счело за превишаване на права.

Теменужка Капчина - началник на 4-то РПУ: А единият, който е бития има 144 заявителски материала. Многократно осъждан и лишаван от свобода, другият също.

Двамата младежи са разпитани на обяд, след като първоначално полицията ги издирваше.

От охранителния бранш казват, че е нужен адекватен закон за дейността им, какъвто в момента нямало. Охранителите, участвали в инцидента, категорично отричат да е имало бой и прекалено насилие от тяхна страна.

Васил Костадинов, преподавател в колеж по охрана и сигурност: ,,В един единствен член пише, че може да използват физическа сила и помощни средства. Могат и да използват и оръжие в определени от закона случаи. Ако се вгледате в закона ще видите, че такива случаи конкретно не са описани в закона."

Позволените помощни средства са белезници и палка. При задържане задължително трябва да се уведоми и изчака полицейски екип.

Васил Костадинов, преподавател в колеж по охрана и сигурност: ,,Много е важно да се знае, че това нещо става след предупреждение. Тоест ако аз трябва да упражня срещу вас физическа сила аз трябва да ви предупредя. Разбира се ако не е станало в случай на внезапно нападение."

Неофициално у нас като охранители работят над 70 000 души, а над 1 100 са частните фирми.

Според лекарската експертиза, няма данни за упражнено насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красотата на България, уловена от птичи поглед
Красотата на България, уловена от птичи поглед
Община Русе приключва 2016 г. без просрочени задължения
Община Русе приключва 2016 г. без просрочени задължения