НОВИНИ

Инициативата "Три морета" събра 12 президенти в Букурещ

Президентът Румен Радев днес и утре е на работно посещение в столицата на Румъния Букурещ, където започна срещата на върха на инициативата "Три морета". Форумът събра 12 президенти на държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
20:22, 17.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Инициативата "Три морета" се събира за четвърти път и има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на държавите от Източна Европа. В нея си дават среща президентите на Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария.

В работата на форума за първи път ще вземе участие и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Президентът на България Румен Радев заяви минути преди форума: България участва с три проекта - това е тунелът под Петрохан, рехабилитация на жп връзката Русе-Варна и газохранилището в Чирен -разширяване на неговия капацитет. Бъдещето на тази инициатива зависи от това дали ще успеем да излезем от политическото говорене. Без интеграция ние не можем дa очакваме една по-бърза конвергенция, заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа.

В рамките на срещата на върха в Букурещ за първи път се провежда бизнес форум, на който се разглеждат възможностите за реализация на съвместни проекти в областта на регионалната свързаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София отбеляза патронния си празник
София отбеляза патронния си празник
Министър Каракачанов провери действията на специалните сили по границата
Министър Каракачанов провери действията на специалните сили по границата