Искат възбрана за над 80 тона агнешко от Македония

80 тона агнешко месо, внос от Македония, което не отговаря на българските и европейски стандарти, се продава в търговската мрежа у нас, алармира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, пише БГНЕС.

от БГНЕС
15:26, 24.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
искат възбрана тона агнешко македония

От асоциацията са сигнализирали министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и Българската агенция по безопасност на храните, а те са обещали да изтеглят количествата от търговската мрежа тази седмица.

Македонското агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция, обясни Симеон Караколев. Месото може да се разпознае по това, че е с червен нечетлив печат за разлика от българското, което е със син печат.

Македонското агнешко е и с 20% по-евтино от произведеното у нас.

„Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттам месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни власти и влиза в България в три склада - София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона”, заяви Караколев.

Във вторник от асоциацията на овцевъдите са сигнализирали министър Румен Порожанов и д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ.

„Ако агенцията по храни работи по правилата, които следва да спазва, това месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде възбранено. Те казват, ще минат в магазинната мрежа и ще бъде възбранено до изясняване на ситуацията”, заяви още Симеон Караколев.

Той коментира и цените на агнешкото, родно производство, в навечерието на Великден и почти две седмици преди Гергьовден.

„Във фермите цените на дребно са от порядъка на около 6 лева за килограм живо тегло, търговците изкупуват в момента на едро между 4,50 и 5 лева без ДДС на кг живо тегло”, каза той.

За дребните производители обаче изкупната цена е ниска и не покрива разходите им.

„Не може да е добра цена 6 лева, защото едно кило царевица е от 35 до 40 стотинки, ечемикът същата работа. Ами, засега някъде около 14 лева е килото...”, заяви и овцевъдът Чавдар Богутев.

В търговската мрежа у нас са заредени около 200 тона българско агнешко месо, като цените варират между 13 и 18 лева за килограм.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан да напуска страната
Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан да напуска страната
Близо 500 са случаите на морбили у нас
Близо 500 са случаите на морбили у нас