НОВИНИ

Испанският премиер Рахой прие мандат от краля за съставяне на нов кабинет

Изпълняващият длъжността прмемиер на Испания Мариано Рахой заяви, че е приел връчения му от крал Фелипе Шести мандат да състави ново правителство, въпреки че няма достатъчно мнозинство, за да иска доверие в парламента, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:24, 28.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
испанският премиер рахой прие мандат краля съставяне нов кабинет

Рахой остави отворен въпроса за датата за гласуване на кандидатурата му в парламента, но подчерта, че ще започне с удвоени усилия да преговаря с другите партии, за да опита да ги убеди да подкрепят неговата Народна партия.

"Трябва да съставим солидно и стабилно правителство възможно най-скоро", каза Рахой на пресконференция след срещата с крал Фелипе Шести. "Испания се нуждае от правителство сега, това правителство трябва да бъде оглавено от Народната партия, няма друга алтернатива."

"Казах му (на краля), че засега не разполагам с цялата (необходима) подкрепа, но приемам връчения от него мандат", каза и.д. премиерът, цитиран от ТАСС. "Ще търся подкрепа за стабилно правителство." Той заяви, че е готов да управлява и без абсолютно мнозинство в парламента.

Рахой посочи също, че Испания не може да си позволи да отиде на трети подред избори. "Най-голямата отговорност е върху мен, но другите (партии) трябва да сътрудничат, за да разблокираме политическата ситуация."

На 26 юни в Испания бяха произведени вторите за половин година избори за Генерални кортеси (двукамарния парламент). Те бяха спечелени от Народната партия на Рахой, но тя не получи абсолютно мнозинство в парламента. Това означава, че партиите ще трябва да съставят коалиционно правителство.

За да бъде избран за премиер, на първото гласуване в 350-местния парламент, Рахой трябва да получи подкрепа от абсолютно мнозинство, тоест от 176 депутати. Ако това не стане, ще има второ гласуване, в което ще бъде достатъчна подкрепата и на обикновено малцинство.

След изборите НП получи 137 места в долната камара на парламента. Към момента центристката партия "Гражданите", която има 32 мандата, се е съгласила да се въздържи при гласуването на кандидатурата на Рахой.

И.д. премиерът се надява Испанската социалистическа работническа партия също да се въздържи, което ще му позволи още веднъж да заеме премиерския пост. Досега обаче социалистите заявяват, че няма да подкрепят Рахой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​15 000 декара сухи треви горяха край Бургас
​15 000 декара сухи треви горяха край Бургас
Адвокатът на ученичката, убила възрастен мъж: Тя се е защитавала
Адвокатът на ученичката, убила възрастен мъж: Тя се е защитавала