НОВИНИ

Ердоган увери, че ще се справи с ПКК

Продължава разследването около вчерашния кървав атентат в Истанбул, който отне живота на 12 души. Това е четвъртото нападение над мегаполиса от началото на календарната година. Отговорност за атаката пое отцепило се радикално крило на "ПКК" на име Ястреби за свободата на Кюрдистан.

Георги Петров
от Георги Петров
07:13, 08.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
ердоган увери справи пкк

Ранени при атентата бяха 36 души, от които трима в критическо състояние. Стоящ край полицейско управление, пълен с експлозиви автомобил бе взривен, докато край него преминаваше автобус с отряд от специалните части. Според очевидците веднага след взрива е била чута стрелба.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган увери гражданите, че държавата полага всички възможни усилия за овладяване на конфликта с ПКК, и обяви, че турските сили за сигурност са убили 7 хиляди и 600 техни бойци от 20 юли 2015 година насам. На въпросната дата забранената Кюрдска работническа партия прекрати просъществувалото две години примирие с Анкара.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Днес тези, които пускат терористичната организация срещу нас като таран, ще понесат още една поражение. Организацията им понесе най-голямата загуба в историята си. Окопите им се превръщат в техни гробове. Бомбите, които поставят, за да разцепят тази страна, експлодират в ръцете им".

Междувременно вчера държавният глава подписа закона за лишаване от депутатски имунитет срещу съдебно преследване. Политически анализатори смятат, че тази конституционна промяна по всяка вероятност ще доведе до отстраняването на някои депутати от прокюрдската опозиция от парламента и ще улесни усилията на Ердоган да даде по-големи правомощия на президентската институция. Миналата седмица опозиционните партии опитаха да постигнат отмяна на закона чрез конституционния съд, но оттам не приеха за разглеждане искането. Общо към момента под риск от лишаване от депутатски имунитет са над 150 членове на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домът на семейство от Куклен се руши заради незаконна работилница
Домът на семейство от Куклен се руши заради незаконна работилница
МС ще гласува увеличение на пенсията за старост
МС ще гласува увеличение на пенсията за старост