НОВИНИ

Исторически възстановки завладяват крепостта Царевец

Над 130 участници от България и чужбина пристигнаха на крепостта Царевец в старата столица за Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на Средновековен Търновград“. Те ще покажат как са живели и какви традиции са спазвали предците ни в средните векове. А посетителите на Царевец ще могат да видят оръжия и бойни умения, царско и болярско облекло, дворцова и ежедневна народна кухня, танци и всевъзможни занаяти.

bnt avatar logo
от Владислава Георгиева
15:50, 28.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Тропот на конски подкови по каменните улици, звън на монети, бойни възгласи на трениращи войни и средновековна музика от днес огласят историческия хълм Царевец.

Стефан Стефанов - главен организатор на фестивала: „Специално за фестивала разработихме фестивална монета, която носи търновска символика. От едната страна на монетата ще бъде изобразен лъв, стъпил на 3 крака. От другата страна на монетата – това са двама меча на братята Асен и Петър с царската корона между тях. В тия два меча е вписана думата Търнов.”

Участниците вече се готвят за възстановките на битки от Сведновековието. Група от Румъния ще разкаже за модата и облеклото, сръбските гости ще покажат свое характерно въоръжение, украинци ще танцуват и ще поставят театралното изкуство на средновековната сцена.

Олга Тодоров - тъкачка от Украйна: "Това е старо българско изкуство. Нарича се "валяне на вълна". Тук показвам мои произведения – всичко е направено ръчно от нас.”

Участници от Шумен, Варна, София, Пазарджик, Сливен и Асеновград и домакините от Велико Търново ще везат памучни ризи, коват монети и ще разказват за бойното величие на българите от времето на Асеневци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момченце загина при пожар в София
Момченце загина при пожар в София
Мая Манолова: Ще доведа докрай битката с Топлофикация
Мая Манолова: Ще доведа докрай битката с Топлофикация