НОВИНИ

Италианският министър на културата на посещение у нас

Италиански експерти ще консултират Столичната община за експонирането на археологическите находки на площад "Света Неделя". Това стана ясно по време на срещата на кмета Йорданка Фандъкова с министъра на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия Алберто Бонизоли. По - рано днес, той посети и Пловдив, където заедно с местната власт и фондация "Пловдив 2019" обсъдиха бъдещото сътрудничество на Матера и Пловдив като културни столици на Европа през 2019 г.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:43, 20.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

За Алберто Бонизоли това е първата официална визита в Пловдив. Той обаче познава града още от 1993 година, защото съпругата му е пловдивчанка.

Алберто Бонизоли, министър на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия: Харесвам града. Първото място, където бих отишъл да видя някакъв спектакъл по-вероятно театрален.

Ще предложим на гостите на Пловдив и Матера възможността да видят нещо, което не очакват - каза още министър Бонизоли и подчерта, че проектите и на двата града са уникални и оригинални.

Алберто Бонизоли, министър на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия: България има един огромен потенциал, който според мен не се познава още достатъчно добре, историческо, художествено, археологическо наследство, това е възможността да се направи, така че да могат хората да го видят.

Вече са разработени два съвместни проекта с Матера - приготвяне на ритуален хляб и фестивала Градски игри в Тютюневия град.

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019": Тази година предстои второ издание на този фестивал в по-широк вариант вече ще съпродуцираме заедно нови игри нов дизайн на градски игри това са игри с участието на граждани за изследване на определени райони.

Министър Бонизоли каза още, че имаме уникалната възможност да използваме културата, за да правим политика в добрия смисъл на думата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според Каракачанов разделно явяване на избори би ощетило патриотите
Според Каракачанов разделно явяване на избори би ощетило патриотите
НАП с нови изисквания за касовите апарати
НАП с нови изисквания за касовите апарати