НОВИНИ

Италия експулсира двама мароканци и един сириец заради симпатии към тероризма

Италия експулсира двама мароканци и един сириец заради изразени симпатии към ислямския тероризъм, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
18:49, 19.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
италия експулсира двама мароканци един сириец заради симпатии тероризма

Единият мароканец е 38-годишен затворник, който прославял нападението с камион в Стокхолм, при което през април загинаха пет души. Вторият мароканец, на 31 години, бил хванат миналия месец да краде микробус и според италианските власти е склонен към насилие в името на групировката "Ислямска държава".

Сириецът бил настанен в център за задържане на мигранти, след като през 2015 г. е арестуван за насърчаване на незаконна миграция. По време на престоя си в приюта той възхвалявал терористичната атака в Манчестър и опитал да накара служителка на учреждението да приеме исляма.

След ислямистките нападения срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж през януари 2015 г., Италия прие строг закон, позволяващ на властите да експулсират по бърза процедура чужденци, заподозрени в склонност към тероризъм, дори да не разполагат със солидни доказателства, че са опасни за обществения ред.

По силата на този закон бяха експулсирани 202 заподозрени, включително 70 тази година. Във вторник вътрешният министър Марко Минити заяви, че благодарение на този механизъм страната му е в безопасност.

За разлика от Германия, Франция, Белгия, Великобритания и Испания, в Италия не са извършвани терористични нападения през последните три години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки четвърти русенец получава минимална заплата
Всеки четвърти русенец получава минимална заплата
Доклад на ЕК: Очаква се 3000 бойци на Ислямска държава да се върнат в Европа
Доклад на ЕК: Очаква се 3000 бойци на "Ислямска държава" да се върнат в Европа