НОВИНИ

Италия затваря пристанищата си за кораб с мигранти, иска Малта да го приеме

Италия няма да допусне хуманитарен кораб, превозващ над 600 мигранти, в никое от своите пристанища и иска Малта да приеме плавателния съд, заявиха днес правителствени служители, цитирани от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
23:24, 10.06.2018
Чете се за: 01:23 мин.
По света
италия затваря пристанищата кораб мигранти иска малта приеме

Малта отхвърля искането, като казва, че няма нищо общо със спасителната операция, отваряйки възможността за дипломатически спор между двете страни членки на Европейския съюз. С този ход новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", прави стъпка към изпълнение на своите предизборни обещания да спре потока от мигранти към Италия.

"Малта не приема никого. Франция връща хора на границата, Испания брани границите си с оръжие", заяви Салвини във Фейсбук. "От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция", каза той.

Повече от 600 000 мигранти са пристигнали в Италия по море от Африка през последните пет години. През последните месеци бройката значително намалява, но през последните дни спасяванията се увеличават, което подлага Салвини на първото му изпитание като министър. "Моята цел е да осигуря спокоен живот на тези младежи в Африка и на нашите деца в Италия", заяви той, използвайки хаштага от Туитър "Ще затворим пристанищата".

;;

Салвини обаче няма власт над пристанищата и не е ясно дали неговата позиция ще устои. Кметът на Неапол, който нееднократно е влизал в сблъсък с лидера на Лигата, каза, че ще приветства хуманитарния кораб. "Неапол е готов, без финансови средства, да спасява животи", заяви той.

Европейската благотворителна организация "SOS Mediterranee" заяви по-рано днес в Туитър, че нейният спасителен кораб "Aquarius" е качил 629 мигранти, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 други деца и седем бременни жени. Тя каза, че мигрантите, главно африканци от страни на юг от Сахара, са взети при шест различни спасителни операции край бреговете на Либия и включват стотици хора, спасени от италиански военноморски съдове и после прехвърлени на нейния кораб.

Организацията заяви, че корабът пътува "на север към сигурно пристанище", без да уточнява местоназначението, въпреки че буквално всеки подобен кораб с мигранти през последните пет години стига в крайна сметка до Италия. При придвижването си на север корабът ще мина край Малта. Италиански служител каза, че Салвини е отправил искане до малтийското правителство да позволи на плавателния съд да акостира на острова.

Малта заяви, че спасителните операции са били проведени в международни води край Либия и са били координирани от Италия. "Малта не е нито компетентната, нито координиращата власт в този случай. Малта ще съблюдава преобладаващите закони", каза нейното правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на парламента на Грузия
Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на парламента на Грузия
200 пътници са блокирани на летище в Берлин заради отменен полет за София
200 пътници са блокирани на летище в Берлин заради отменен полет за София