Иван Костов за водната криза: Премиерът сам трябва да действа управленски

"Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, той трябва да влезе в ролята на най-висш публичен управител на страната", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият премиер Иван Костов. По негово мнение министър-председателят не трябва да се доверява на преценката на отговорните министри и на висшия ешалон на администрацията, защото те са отговорни за изпълнението и ще му представят друга картина на ситуацията с безводитето в Перник.

от БНТ
09:32, 01.12.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Костов е на мнение, че по отношение на водната криза премиерът трябва сам да си състави мнение и да реши как да действа политически и управленски.

Иван Костов: Няма на кого да се довери в момента.

Водата е проблем на национална сигурност, защото без вода не може. Индустрията спира, хората страдат. Национална сигурност е и защото здравето на хората минава през качеството на водата, обясни Костов.

Иван Костов: Министерският съвет и премиерът са тези, които отговарят за прилагането на законодателството. Шест или седем министерства са пряко зависими от водния сектор.

Срещата между Борисов Тръмп Костов определи като много добра крачка. Той отчете и това, че медиите са създали неправилна постановка за разговора между двамата. Според документите акцентите са били поставени върху сигурността на страната, върху енергийната сигурност, свободата на медиите, корупцията.

Иван Костов: Аз мисля, че най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от ЕС.

Очевидно е, че Великобритания ще излезе, смята той. Костов похвали българското Външно министерство, защото то е подсилило дипломатическата мисия в Лондон.

Иван Костов: Става много остър въпросът за бъдещето на Европа, за пробелмите, които разделиха Европа, защото напускането на Великобриатия е неприемане от Великобритания на либералния подход на изграждането на Европейска империя.

Ако Европа върви към федерализация, това ще срещне сериозна съпротива, смята Костов. Въпросът е в това каква позиция България ще заеме.

Относно критиките отправени към него от бивши президент Плевнелиев към него в студиото на "Панорама" Иван Костов заяви, че Плевнелиев не е запознат с близката политическа история.

Иван Костов: Ако иска, да прочете моята книга. Да не говори така, да не политиканства.

Той каза, че приема критиката с огорчение и не смята, че един президент трябва да говори така "неграмотно".

Иван Костов коментира и трусовете в правителството и оставката на социалния министър Бисер Петков. По думите му наслояването на нерешени проблеми е причината за отстраняването му.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на елхата във Витлеем
Запалиха светлините на елхата във Витлеем
Маргарита Попова: Мястото на прокуратурата е там, където е сега
Маргарита Попова: Мястото на прокуратурата е там, където е сега