НОВИНИ

Хр. Иванов: Резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма

Във връзка с първата по рода си среща на високо равнище с цел премахване на мониторинга на ЕК спрямо България по правосъдие и вътрешен ред, организирана в Брюксел от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви в студиото на "Денят започва", че тази коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС не е новина. "Ние видяхме това обединение да се случва в решителни моменти, свързани със съдебната реформа. Аз наричам това коалиция "Цацаров". В нея участва и г-н Пеевски със своите медии", уточни Иванов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 16.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

По думите му, тази коалиция има за цел да се обяви срещу мониторинга не защото въпроса е в него, а въпросът е дали България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта. "И те се опитват днес да проведат едно ПР-събитие, което да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг, а от друга страна, че в България така и не може да произведе така необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието", каза още Иванов.

"И тази коалиция не е подчинена на политическа логика, тя е подчинена на властова логика, т.е. това е онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи затова наричам тази коалиция "Цацаров" - човекът, който има персонална отговорност за това, че България в момента се разделя от Румъния. В три поредни доклада в неговия мандат се казва, че резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма. Това е техният проблем. Отвън някой казва, че тези доклади имат огромно доверие у българските граждани и те знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес. Защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи. Изследванията показват над 80% доверие в мониторинга. Нито една от институциите или партиите, които ще участват в тази среща, няма такова доверие в България. Мисля, че това говори само по себе си", допълни още Христо Иванов.

Вижте целият разговор с Христо Иванов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството обсъжда новата наредба в защита на пациентите
Правителството обсъжда новата наредба в защита на пациентите
Премиерът на Франция: С антитерористичната операция избегнахме нова драма
Премиерът на Франция: С антитерористичната операция избегнахме нова драма