НОВИНИ

Ивайло Калфин: Предсрочните избори няма да се отразят добре на страната

АБВ излиза в опозиция, но това не означава, че партията няма да подкрепя добрите политики. Това заяви в студиото на "Денят започва" вицепремиерът в оставка Ивайло Калфин. Той коментира, че евентуални предсрочни избори няма да се отразят добре на страната. Според него обаче, правителството е загубило темпо в някои сектори, и ако не се навакса, изборите ще са неизбежни. Калфин коментира и президентското вето върху част от Изборния кодекс. Според него мотивите на държавния глава са основателни.

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 11.05.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

На въпрос защо подадохте оставка, Ивайло Калфин отговори, че това е било решение на Националния съвет на политическа партия АБВ, "която излезе с решение вчера да предложи на конгреса в неделя да се оттеглим от правителството. И аз изпълнявам това решение".

Запитан защо се оттегляте от правителството и управляващото мнозинство, Калфин каза, че "още откакто участваме в правителството имаше гласове в АБВ за това, че там нямаме възможност да реализираме това, което сме поели като ангажимент. Има редица сектори в управлението, които не един път посочвахме, че има забавяне или не са започнали тези промени, заради по-сложния коалиционен характер на правителството. Нарушени бяха принципите на комуникацията, особено в парламента - в последния момент се появяваха законопроекти. Изборният кодекс беше типичен пример - гласуван на второ четене в комисии, преди да влезе в зала започваме отново да го разглеждаме. И се натрупаха такива проблеми, които са свързани с начина, по който се управлява страната и с резултата, който се постига. Това бяха аргументите на колегите. Но аз още съм унесен от инерцията на това, което се случваше в социалното министерство. Там мисля, че свърших доста неща и има още много, които са подготвени, които надявам се да продължат".

"Искам да направя една разлика от политическата оценка, която прави АБВ и начина, по който аз работех с правителството и с премиера. В АБВ не един път са посочвани сектори като отбраната, сигурността, външната, икономическата, енергийната политика... като сектори, в които има очаквания да има доста по-различно развитие. Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера, работех в екип с колегите ми в областта, в която аз работех", допълни Ивайло Калфин.

- АБВ опозиция ли става или ще подкрепяте правителството без да участвате във властта?

Ивайло Калфин: Ние се опитахме да направим един по-европейски модел на коалиция, в която няма управляващи и опозиция всичко да се гласува или който предложи управляващите за или против. По този начин сключихме споразумението, запазвайки независимост на парламентарната ни група. АБВ излиза в опозиция, което не значи, че по важни за страната въпроси и ние винаги сме настоявали за национално съгласие по важните въпроси няма да подкрепяме добрите решения.

- Опозицията АБВ ще работи ли с опозицията БСП?

Ивайло Калфин: Подобна работа изисква двустранен процес. Това, което се случи в БСП, честно да си призная е изненадващо и за мен, може би да съм най-добрият анализатор на процесите там, дава надежди, че евентуално може да има отваряне на диалога и повече сътрудничество, но нека да видим.

Ще се кандидатирате ли за президент?

Ивайло Калфин: Аз съм ляв човек. Тъй като не съм кандидат, нека да не спекулираме. Не сме обсъждали кандидатурата.

"Това, което се случва в страната не прави привлекателна идеята за поредните предсрочни избори. През 2014 г. имаше три правителства в една година. За две години два пъти имахме служебни правителства. Това не води до стабилност, до възможност хората да си планират инициативите. Не може да се сменят непрекъснато правителства, служебни правителства. Предсрочните избори не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството и управляващите. Премиерът също призна, че в някои сектори правителството загуби темпо първата година и ако това не бъде наваксано ме е страх, че ще бъде трудно да се спрат предсрочните избори", каза още Калфин.

;

Вижте целият разговор с Ивайло Калфин в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мосак Фонсека съди Международния консорциум на разследващите журналисти
"Мосак Фонсека" съди Международния консорциум на разследващите журналисти
Операция Здраве - за мотивацията на 81-годишен рентгенолог
Операция "Здраве" - за мотивацията на 81-годишен рентгенолог