НОВИНИ

Откриват кинофестивала в Кан

Днес се открива 69-ият международен филмов фестивал в Кан. На бляскавото събитие ще присъстват някои от най-големите имена в седмото изкуство. За голямата награда "Златна палма" ще се борят 21 филма.

Георги Петров
от Георги Петров
07:12, 11.05.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Тази година председател на журито на престижния филмов форум ще бъде режисьорът Джордж Милър, създател на легендарната поредица "Лудия Макс", последният филм от която спечели най-много награди "Оскар" на тазгодишната церемония - 6. В състава на журито са включени още актрисата Кирстен Дънст, певицата и актриса Ванеса Паради, актьорът Доналд Съдърланд и други.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на новия филм "Кафе Общество" на американския режисьор Уди Алън. В програмата са включени почти 90 пълнометражни филма, сред които "Пулсът на парите" на Джоди Фостър, с участието на Джордж Клуни и Джулия Робъртс, "Неоновият демон" на датския режисьор Николас Виндинг Рефн и много други.

Българското участие на фестивала е с международната копродукция "Кучета" и в програмата за късометражни филми извън официалния конкурс. В нея са включени българските проекти "Колко си хубав" на режисьора Христо Порязов и "Падаща звезда" на Любо Йончев.

По 60-метровия червен килим се очаква да премине плеяда от знаменитости от калибъра на Робърт Де Ниро, Чарлийз Терон, Райън Гослинг, Марион Котияр и други. Водещ на церемониите по откриването и закриването на фестивала ще бъде френският актьор Лоран Лафит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Европейската нощ на литературата
Отбелязваме Европейската нощ на литературата
Срутване в мина Ораново, двама са ранени
Срутване в мина "Ораново", двама са ранени