ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов

bnt avatar logo от Юлиана Шопова
A+ A-
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Експерти от WWF България предупреждават, че рибата изчезва и то в световен мащаб. Причината за това е замърсяването на водите, както и свръх големия улов. През 2016 г. консумацията на морска храна достигна най-високото си ниво на глава от населението от над 20 килограма на година.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      През последните години в Черно море се наблюдава намаляване на запасите на промишлените видове риби. Основните причини за това са преуловът и замърсяването на морето.

      Доц. д-р Елица Петрова - Павлова -директор на Институт по рибни ресурси - Варна към ССА: По начало като специфичен басейн ние имаме малък брой промишлено значими видове. Основните това са калкан, трицона, барбуна, сафрид и паламуд.При всички тях се наблюдава намаляване на техните популации през последните години два от видовете това са трицоната и калкана са квотирани видове т.е. Те са в регулация наложена от Европейската комисия.

      Че няма риба ни сигнализираха и рибарите от Ченгене скеле в началото на сезона . Местните хора от селището не помнят такава година. До днес рибарите не могат да си обяснят причината и въобще как е изчезнала рибата.

      Според експертите за здравословно хранене рибата е една от най- полезните храни, която трябва да включим в менюто си поне един път седмично. Тя е богата и съдържа омега 3 мастни киселини, които организма на човек не може да произвежда и може да си набави единствено от рибата. Освен това тя е и безценен източник на фосфор, калций и желязо.

      Яна Маркова - експерт по здравословно хранене: Това богатство на полезни вещества подобрява здравословния статус на организма и най- вече на сърдечно - съдовата система, на очите, на мозъка във всяко отношение. Народите, които консумират повече риба всички знаем това са Северните народи, Япония и друг тип народи, които са океански държави са от челните места, където нямат ракови заболявания и инфаркти.

      Много е важно рибата, която консумираме да бъде прясна и да не е отглеждана в развъдници. Така ще сме сигурни, че тя не си е изгубила полезните свойства, витамини и минерали. Затова има няколко неща, по които личи, че рибата не е замразявана.

      Тодор Стойчев - продавач: По цвета, лъскавината, очите, хрилете се гледат. Трябва да са червени, а очите бистри.

      Ако рибата продължи да намалява и ние не направим нищо по въпроса за опазването им след години ще сме принудени да я изключим от менюто си, което ще се отрази на здравето ни. Затова експертите съветват да опазваме води чисти, да не ловим риба в забранения размножителен период и така ще помогнем за популацията им.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Евро и референдум: Ябълката на раздора
      Чете се за: 10:35 мин.
      У нас
      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?